Прес-центр27 квітня 2021, 14:04

Представники ООН та обласна влада консолідують зусилля для моніторингу ситуації поблизу лінії розмежування

Перший заступник голови облдержадміністрації Олексій Смирнов зустрівся з представниками Управління Верховного комісара ООН у справах біженців.

«Обласна влада тісно працює з нашими партнерами. Дякуємо вам за це. Ми пишаємося спільно реалізованими проектами, і сподіваємося, що будемо продовжувати так і далі», – зазначив голова саб-офісу Агентства ООН у справах біженців у місті Слов’янськ Гіоргі Санікідзе та коротко розповів про діяльність організації.

Учасники заходу обговорили стратегію Управління Верховного комісара ООН у справах біженців на 2022 рік. Зараз вся система ООН переходить від гуманітарного спрямування на розвиток, що передбачає спільні з іншими міжнародними організаціями проекти. «Економіка грає більшу роль, ніж гуманітарна допомога», – зазначають представники організації.

Продовжуватиметься моніторинг в 5-ти кілометровій зоні поблизу лінії розмежування за усіма напрямками життєдіяльності місцевого населення. За результатами вже зробленого моніторингу, у якому представлені не тільки проблемні моменти, але і позитивна динаміка, заплановано зробити презентацію. Для загального розгляду Олексій Смирнов запропонував залучити керівників військово-цивільних адміністрацій, представників профільних департаментів.

У 20-ти кілометровій зоні, окрім іншого, представники організації будуть звертати увагу на внутрішньо переміщених осіб, людей без громадянства.

«Вдячний вам за роботу, адже всі проблемні питання оперативно вирішуються. Сподіваюся в подальшому наша спільна робота з надання допомоги мешканцям регіону залишиться на такому ж високому рівні», – зазначив Олексій Смирнов.

Представників ООН також цікавить робота КПВВ: «це дуже важливий компонент - надання допомоги в перетині лінії розмежування, особливо соціальні сервіси на підконтрольній території. Дуже раді відкриттю КПВВ в Щасті і Золотому. Це допоможе в тому числі і в переміщенні гуманітарних конвоїв на непідконтрольну територію». Заступник голови облдержадміністрації повідомив, що вже проведена робоча зустріч і найближчим часом розпочнеться підготовка до будівництва такого ж як в місті Щастя сервісного центру на КПВВ в Станиці Луганській. За планом Центр почне роботу в серпні, що покращить рівень обслуговування людей, які перетинають КПВВ.

Також обговорювалася тема консолідації зусиль для допомоги у відновленні зруйнованих будинків.

Окремо обговорили тему евакуації в разі виникнення надзвичайної ситуації. За словами Олексія Смирнова, робота в цьому напрямку проводиться постійно. Представників організації запросять на засідання штабу системи цивільного захисту для координації співпраці.