Прес-центр27 березня 2018, 16:03

Процес формування спроможних громад Луганської області триває

Сьогодні, 27 березня, у Луганському відокремленого підрозділу установи «Центр розвитку місцевого самоврядування відбулася нарада з питань добровільного об’єднання територіальних громад Старобільського району, яку провів заступника голови облдержадміністрації Сергій Філь.

У роботі наради взяли участь представники Департаменту регіонального розвитку, промисловості, інфраструктури та енергозбереження, управління з питань нормативно-правової роботи та децентралізації, управління містобудування та архітектури,  міського, сільських, селищних голів Старобільського району.

Сергій Філь разом з сільськими головами цього району та мером міста шукали оптимальні варіанти створення ОТГ у районі.

Вони підтримали позицію заступника голови облдержадміністрації щодо відповідального та  економічно виваженого підходу до об’єднання територіальних громад Старобільського району  з урахуванням комплексної оцінки спроможності майбутньої об’єднаної територіальної громади для вирішення повного комплексу питань життєдіяльності її членів.

«Проведення реформи децентралізації довело, що відсиджуватися і чекати доки «воно само складеться» – гірше для самих громад. Так вони залишаються без коштів і повноважень. А от ті, хто активніший – отримують дивіденди, – зазначив Сегрій Філь.

У свою чергу, директор ЛВПУ «Центр розвитку місцевого самоврядування» Ігор Агібалов, підкреслив, що у результаті добровільного об’єднання мають бути створені громади, які забезпечать належний рівень надання послуг, зокрема, у сфері освіти, культури, охорони здоров’я, соціального захисту, житлово-комунального господарства з урахуванням кадрових ресурсів та фінансового забезпечення  відповідних населених пунктів.

Крім цього, на нараді розглянуто питання щодо участі місцевих рад Старобільського району в обласному конкурсі проектів місцевого розвитку у 2018 році, який стартував 15 березня 2018 року за підтримки облдержадміністрації.

Представники органів місцевого самоврядування району повідомили, що в громадах готуються проекти, які протягом квітня будуть внесені на розгляд відповідних рад та надані до обласної державної адміністрації для участі у конкурсі проектів місцевого розвитку.