Прес-центр3 листопада 2015, 15:11

У Луганській області створено чотири об’єднані територіальні громади

На сьогоднішньому брифінгу для ЗМІ в облдержадміністрації йшлося про хід створення спроможних об’єднань територіальних громад в області. Про це розповіли директор Офісу реформ у Луганській області Сергій Тихоновський та експерт Офісу реформ у Луганській області Ігор Агібалов. 

На цей час вже створено чотири об’єднані територіальні громади: Новопсковська, Новоайдарська, Білокуракинська та Щастинська. У двох з них – Новопсковській та Білокуракинській – відбулися місцеві вибори депутатів територіальних громад та їх голів. У Новоайдарській територіальній громаді вибори не відбулися у зв’язку з постановою ЦВК, якою були визначені території, де вибори проводити неможливо.
Наприкінці жовтня Щастинською міською громадою, Петрівською селищною та Передільською сільською громадами було прийнято рішення про об’єднання в спроможну територіальну громаду. Але зараз виникають труднощі, в тому числі у зв’язку з їх приналежністю до різних районів області. 
Сергій Тихоновський зауважив, що Верховною Радою України не було прийнято жодного рішення щодо законодавчого оформлення подібних об’єднань. 
На цей час Сєвєродонецька міська, Борівська та Сиротинська селищні, Бборовенська, Єпіфанівська, Смолянинська, Чабанівська сільські ради надали згоду на добровільне об’єднання та утворили спільну робочу групу для підготовки проектів рішень щодо об’єднання.
Сергій Тихоновський підкреслив, що не існує нормативної бази процедури реєстрації об’єднаних територіальних громад як суб’єкта права. 
Чотири створені об’єднані територіальні громади в області, як і 50 відсотків по всій Україні, не відповідають Перспективному плану. В Бюджетному кодексі передбачається фінансова підтримка лише тих громад, що були створені відповідно до Перспективного плану. Тому на національному рівні вирішується питання підтримки великих громад. 
Ігор Агібалов додав, що сьогодні формуються паспорти Білокуракинської та Новопсковської об’єднаних територіальних громад, де буде визначено, яка частина соціально-економічної інфраструктури відійде до володіння громад. 
Також на брифінгу виступила виконавчий директор Луганського регіонального відділення Асоціації міст України Наталія Бойко з питань залучення донорських коштів до реалізації реформи місцевого самоврядування в Луганській області. Вона зазначила, що Луганське відділення безпосередньо займається залученням міжнародних організацій, фондів до ефективного впровадження децентралізації місцевої влади. Так, у обраних пілотних громадах – Шастинській, Новопсковській та Кремінській – найближчим часом буде втілений проект з проведення низки просвітницьких заходів, метою якого є донесення до пересічного громадянина, що реформа місцевого самоврядування позитивно вплине на його життя.