Прес-центр14 грудня 2017, 15:12

В області триває інвентаризація об’єктів державної власності

Наступним питанням, що було порушено під час засідання колегії Департаменту економічного розвитку, торгівлі та туризму ОДА стало інвентаризація об’єктів державної власності та упорядкування обліку юридичних осіб, які перебувають в управлінні районних державних адміністрацій.

Доповіла на цю тему заступник директора Департаменту Ольга Севостьянова.

Вона нагадала, що в Україні активно триває реформа управління державною власністю. Облдержадміністрація не стоїть осторонь від цього процесу та забезпечує реалізацію державної політики на території області відповідно до наданих повноважень.

Облдержадміністрація організовує упорядкування обліку юридичних осіб, несе відповідальність за проведення інвентаризації державного майна, веде облік об’єктів державної власності, які належать до сфери її управління та підлягають внесенню до Єдиного реєстру об’єктів державної власності тощо.

Так, станом на 1 жовтня в облдержадміністрації обліковується 227 юридичних осіб, визнано належними до сфери управління місцевих державних адміністрацій 193 юридичних особи, не визнано – 34. Також обліковується одна юридична особа, яка не належить до сфери управління облдержадміністрації, але має на балансі державне майно – це КП «Міжнародний аеропорт «Сєвєродонецьк».

Доповідач навела декілька прикладів, зокрема, стан облікування закладів середньої освіти Марківського району, де школи внесено до Єдиного реєстру об’єктів державної власності.

Наразі з 17 закладів освіти 12 вже впорядковані, а ще очікуються установчі та реєстраційні документи від райдержадміністрації для зняття з обліку в Реєстрі п’яти шкіл.

На теперішній час більше половини юридичних осіб, що знаходяться на підконтрольній українській владі території Комісією вже упорядковано: або встановлено їх підпорядкованість або вони зняті з обліку в Реєстрі.

За підсумками подання звітності станом на 1 жовтня 2017 року райдержадміністраціями та їх структурними підрозділами подано 72 відомості про юридичні особи та 48 про належне державне майно.

З метою повного охоплення усіх юридичних осіб, які перебувають на обліку в Реєстрі, по кожній території було сформовано та надіслано перелік юридичних осіб.

Спікер відзначила позитивну роботу у цьому напрямі Біловодської, Міловської, Новопсковської та Попаснянської райдержадміністрацій.

Ще одним важливим напрямом діяльності облдержадміністрації є проведення роботи щодо упорядкування юридичних осіб області потенційними суб’єктами управління яких є різні державні органи влади та суб’єкти господарювання державного сектору економіки, проте на теперішній час ними «не визнано» ці юридичні особи як об’єкт свого управління.

Станом на 1 січня 2017 року в області Фондом державного майна України доведено до упорядкування 205 таких юридичних осіб. Нещодавно було затверджено «дорожню карту», яка є основою для подальшого упорядкування доведеного переліку.