Прес-центр26 березня 2018, 11:03

Я буду відстоювати пілотний проект з розвитку охорони здоров’я області, – Юрій Гарбуз

Перебуваючи з робочим візитом у Литовській Республіці, Юрій Гарбуз зустрівся з Міністром охорони здоров’я Литви Ауреліюсом Веригою.

Очільник Луганщини зазначив, що оскільки мережа лікувальних закладів та система охорони здоров’я області зруйновані війною, міжнародний досвід реформування медицини набуває для регіону особливої ваги. «Ми будемо відстоювати пілотний проект розвитку охорони здоров’я області з урахуванням кращих світових практик», – зазначив Юрій Гарбуз.

Литовська Республіка має одну з найкращих моделей страхової медицини, впроваджену у 2007 році. Система передбачає відрахування на медичні послуги у розмірі 9 % від мінімальної заробітної плати, або 34 євро. За соціально незахищених громадян платить держава. Діє принцип «кожен платить за можливістю, отримує за потребою».

Міністерство охорони здоров’я Литовської Республіки активно працює над збільшенням кількості та якісною підготовкою сімейних лікарів.

За словами Ауреліюса Вериги, сьогодні у країні 60% проблем вирішують сімейні лікарі на первинному рівні. Стратегічною метою є – досягнення показника у 80%. За результативну роботу (виявлені на ранній стадії захворювання, ефективне лікування) сімейні лікарі отримують від держави доплати.

Поступово впроваджується кластерна система медицини. Є профільні лікарні, що спеціалізуються на кардіозахворюваннях, політравмах, перинатології. Такий підхід дає позитивні результати.

Спільними проблемами Луганщини і балтійської країни є відтік кадрів, складність утримати лікаря у сільській місцевості.

За підсумками зустрічі, Юрій Гарбуз та Ауреліюс Верига домовилися про організацію візитів медиків з Луганщини для кращого ознайомлення з роботою литовських колег.