Прес-центр1 квітня 2017, 19:04

Юрій Гарбуз запропонував аграріям області об’єднатись задля спільного вирішення проблем

1 квітня голова обласної державної адміністрації – керівник обласної військово- цивільної адміністрації Юрій Гарбуз відвідав Троїцький район.

В рамках програми  візиту він зустрівся із керівництвом району та провів робочу нараду із представниками місцевих агроформувань.

«Сьогодні ми повинні обговорити та визначити стратегію  розвитку сільського господарства області. На Луганщині є великі сільгосппідприємства, комплекси, які намагаються максимально керувати процесом, і є середні та дрібнотоварні виробники, яким важко конкурувати. Тож, я хочу почути ваше бачення розвитку бізнесу, існуючі проблеми та варіанти їх вирішення», - звернувся керівник області до учасників заходу.

Фермери, у свою чергу, озвучили низку питань, рішення яких потребує підтримки влади. Це, зокрема, зростання податкових навантажень на бізнес, проблеми із логістикою, а також відсутність точного реєстру сільськогосподарської техніки вітчизняного виробництва, за придбання якої для сільгосптоваровиробників передбачена 20% компенсація. Як відзначили керівники агропідприємств, державою виділені кошти на таку програму, але, водночас немає точного переліку  обладнання, вартість якого може бути відшкодована з бюджету.

Також, уході наради обговорювалось питання покриття збитків фермерам, які втратили сільгоспугіддя через відчуження земель  в  процесі реалізації проекту «Європейський вал», а це майже  330 га земель сільськогосподарського призначення.

Юрій Гарбуз пообіцяв аграріям поставити ці питання перед Кабінетом Міністрів України та докласти максимум зусиль для їх вирішення.

Інструментом розв’язання  спільних для всього агробізнесу області проблем, на думку голови облдержадміністрації має стати створення професійно орієнтованої асоціації.

 «Я пропоную створити асоціацію у сфері сільського господарства області. Вона має бути принципово іншою, ніж ті, що створювались раніше. Тому що вони народжувались не у нас, а у Києві. Я з великими сподіваннями брав у них участь ще у середині 90-х років, але зрозумів, що усі проекти, які народжуються не на місцях – це політика. Тому, я веду мову не про партії та політику, а про створення  об’єднуючої громадської платформи. Ініціатива має йти звідси, від людей. Ніхто, краще нас, не розуміє, як вирішити наші проблеми. Якщо ми створимо асоціацію, ми зможемо розробити конкретизовану дорожню карту й свідомо діяти, розуміючи проблематику та віднаходити спільні шляхи вирішення питань».