Прес-центр30 квітня 2017, 14:04

Жінки «зшивають» Луганщину

29 квітня у м. Сєвєродонецьку відбувся другий круглий стіл «Жінки: крок назустріч», учасницями якого стали луганчанки, що мешкають по різні боки лінії розмежування. Організатором зустрічі виступила керівник Регіонального правозахисного соціолого - освітнього центру «Жінки Донбасу» Лілія Володимирівна Ковєшнікова.

Учасниці заходу позитивно оцінили конкретні кроки обласної влади, спрямовані на примирення сторін. Зокрема, надання дітям з непідконтрольних територій підтримки при вступі до луганських вишів, можливість отримання лікарської допомоги та оздоровлення за рахунок коштів обласного бюджету, а також інші гуманітарні акції в рамках проекту «Луганщина у нас одна».

Водночас, вони висловили стурбованість можливими соціальними наслідками відключення непідконтрольної українській владі території області від енергопостачання.

«Попри всі випробування, що випали на нашу долю, ми віримо в Україну! І сподіваємося бути почутими!», - акцентувала Лілія Ковєшнікова.

Обговоривши гуманітарну ситуацію у регіоні, подальші спільні заходи щодо реінтеграції мешканців тимчасово окупованої частини області та можливості розширення громадського діалогу, жінки підписали звернення до перших осіб Держави, в якому наголосили на необхідності сформулювати офіційну позицію України по відношенню до ОРДЛО в гуманітарній сфері.

В тому числі: розробити механізм ідентифікації осіб похилого віку, які не можуть за станом здоров'я перетинати лінію розмежування, для відновлення їх прав на пенсійне забезпечення; вирішити питання про зарахування до загального трудового стажу періоду роботи на підприємствах тимчасово окупованих територій; надати можливість студентам, які навчалися в не переміщених вишах, захищатися у вишах України за відповідними спеціальностями з подальшим отриманням дипломів державного зразка, а також забезпечити переселенцям виборче право.

Зі свого боку, громадські активістки висловили готовність всебічно сприяти реалізації політики українського уряду щодо встановлення діалогу з непідконтрольною стороною.