Прес-центр27 cічня 2016, 13:01

Презентували сучасний метод зменшення втрат води і споживання електроенергії

     Сьогодні, 27 січня, в Департаменті житлово-комунального господарства та будівництва облдержадміністрації відбулася презентація програми НПЦ «ЕКОЛАС» «Гідра», яка надає змогу створювати гідравлічні моделі водопровідних мереж. У заході взяли участь керівники підприємств водопостачання області.

     Завдання зменшення втрат води при експлуатації водопровідної мережі та споживання електроенергії в даний час набули особливого значення. Це багато в чому залежить від стану водопровідної мережі, її структури, а також від знань фахівців, які здійснюють управління її роботою на всіх рівнях.

     Інструментом, який сприяє вирішенню проблем, що виникають при модернізації роботи водопровідної мережі, є розробка гідравлічних моделей водопровідних мереж.

    При розробці технічних заходів щодо оптимізації структури водопровідної мережі та її роботи необхідно прорахувати досить велику кількість різних варіантів, що в ручному режимі зробити практично неможливо і недоцільно. Маючи адекватну гідравлічну модель, ці розрахунки можна зробити дуже швидко (одноразовий гідравлічний розрахунок м. Вінниця, де в розрахунку тільки засувок більше ніж 15000 од. і сотні тисяч абонентів відбувається за 3-5 хвилини) і багаторазово. При цьому видно всі зміни, що відбуваються в роботі мережі по всьому місту, а це дуже важливо. Оскільки, рішення проблеми в одному кінці міста може призвести до негативних показників у іншому кінці міста.

    Адекватні гідравлічні моделі призначені для повсякденного застосування, як для розробки довгострокових планів з модернізації мережі, так і для прийняття оперативних науково-обгрунтованих рішень з поточних проблем.

    Результат гідравлічного розрахунку видається практично миттєво і не залежить від досвіду і знань конкретних фахівців, що вкрай важливо.

    В цей час гідравлічні моделі впроваджено більш ніж у 45 містах України, таких як Бориспіль, Сєвєродонецьк, Новомосковськ, Вінниця, Мелітополь, Херсон, Ужгород та ін.

    За умови правильної експлуатації моделі, що полягає в обов'язковій перевірці та подальшим внесенням до моделі всіх змін у структурі мережі, можливе отримання реального економічного ефекту через зниження втрат води та зменшення споживання електроенергії.