Прес-центр10 серпня 2015, 15:08

Умови отримання житлової субсидії спрощено

Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 28 лютого 2015 року № 106, якою з 1 травня 2015 року запроваджуються спрощені умови отримання житлової субсидії, про це нагадує Луганська обласна військово-цивільна адміністрація.

Право на призначення субсидії мають сім’ї, у яких розмір плати за житлово-комунальні послуги у межах норм споживання, з урахуванням пільг, перевищує обсяг визначеного Кабінетом Міністрів України обов’язкового платежу.

Розмір обов’язкового платежу визначається для кожного домогосподарства індивідуально в залежності від сукупного доходу.

Субсидія призначається особі, яка зареєстрована у будинку (квартирі) та на яку відкрито особові рахунки по сплаті за житлово-комунальні послуги. Не зареєстрованій особі, яка фактично проживає у житловому приміщенні, субсидія призначається за умови наявності договору найму (оренди) житла і переведення особових рахунків із сплати житлово-комунальних послуг.

Право власності на призначення субсидії не впливає. Тобто, за призначенням житлової субсидії може звернутися особа (не власник), яка зареєстрована у будинку (квартирі) і на яку відкрито, в тому числі, особові рахунки, або особа, яка не зареєстрована у будинку (квартирі), при наявності договору найму (оренди) житла і на яку переведено особові рахунки із сплати житлово-комунальних послуг.

Норми житла: 13,65 м2 на кожну зареєстровану особу + 35,22 м2 на сім’ю (48,87 м2 ).

Нормативи споживання природного газу:

на опалення житла (в опалювальний період) – 7м3 на 1 м площі;

на приготування їжі (газова плита) – 6м3 на особу;

на приготування їжі та підігрів води (газова плита за відсутності гарячого водопостачання і газового водонагрівача) – 9м3 на особу;

на приготування їжі та підігрів води (газова плита за наявності газового водонагрівача) – 18м3 на особу;

нормативи споживання гарячого, холодного водопостачання та водовідведення:

централізоване постачання холодної води – 2,4 м3 на особу;

централізоване постачання гарячої води – 1,6 м3 на особу;

централізоване постачання холодної води (за відсутності гарячого водопостачання) – 4,0 м3 на особу;

централізоване водовідведення – 4,0 м3 на особу;

нормативи споживання електричної енергії:

на опалення житла (в опалювальний період) —  65 кВт.год на 1м2 площі;

у будинках, обладнаних стаціонарн. електроплитами (за наявності гарячого водопостачання) — 130 кВт.год на одну-дві особи + 30 кВт.год на кожного іншого;

у будинках, обладнаних стаціонарн. електроплитами (за відсутності гарячого водопостачання) — 150 кВт.год на одну-дві особи + 30 кВт.год на кожного іншого;

У будинках, не обладнаних стаціонарн. електроплитами (за наявності гарячого водопостачання) — 90 кВт.год на одну-дві особи + 30 кВт.год на кожного іншого;

У будинках, не обладнаних стаціонарн. електроплитами (за відсутності гарячого водопостачання) — 120 кВт.год на одну-дві особи + 30 кВт.год на кожного іншого;

Розмір обов’язкового платежу залежить лише від доходів сім’ї. Розмір житлової субсидії дорівнює різниці між вартістю житлово-комунальних послуг та обов’язковим платежем домогосподарства.

Для призначення субсидії сукупний дохід обчислюється виходячи з нарахованих особам доходів без урахування податку з доходів фізичних осіб, відомості про які надаються структурним підрозділам з питань соціального захисту населення ДФС, Пенсійним фондом України, фондами соціального страхування, вищими навчальними закладами, а також розмірів державної соціальної допомоги, що виплачується структурними підрозділами з питань соціального захисту населення (крім частини допомоги при народженні дитини, виплата якої здійснюється одноразово, частини допомоги при усиновленні дитини, виплата якої здійснюється одноразово, одноразової винагороди жінкам, яким присвоєно почесне звання України “Мати-героїня”).

До сукупного доходу не враховуються сплачені особою аліменти, доходи від розміщення депозитів, грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, які беруть безпосередню участь в антитерористичних операціях, допомога громадських та благодійних організацій, допомога на поховання, одноразова допомога, яка надається відповідно до законодавства або за рішеннями органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності.

Для інших працездатних осіб середньомісячний дохід яких протягом періоду, за який визначається сукупний дохід, менший від прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на такий період, у розрахунок субсидії за кожний місяць зазначеного періоду включається місячний дохід на рівні прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб у відповідному періоді.

Для громадян, які одержують (одержували) стипендію, соціальні виплати (допомоги при народженні (усиновленні) дитини, до досягнення дитиною трирічного віку, по догляду за інвалідом I групи або особою, яка досягла 80-річного віку, за дитиною-інвалідом віком до 18 років, інвалідом I чи II групи внаслідок психічного розладу, допомоги по безробіттю, а також компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги враховуються фактичні розміри стипендій та соціальних виплат.

Якщо працездатна особа не має інших доходів, крім допомоги при народженні дитини, вік якої від 3 до 6 років, допомоги на дітей самотнім матерям, допомоги малозабезпеченим сім’ям, і розмір такої допомоги менше прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, в дохід такої особи при призначенні субсидії враховується дохід на рівні прожиткового мінімуму, встановлений для працездатних осіб.

      Куди подаються документи

З питання призначення житлової субсидії необхідно звернутися до управління праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації.

У сільській місцевості приймання заяв з необхідними документами для призначення субсидій здійснюють уповноважені особи, які визначаються виконавчими органами сільських і селищних рад.

         Перелік документів для призначення житлової субсидії

·                    заява (за встановленою формою);

·                    декларація про доходи і майновий стан осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні (за встановленою формою);

·                    довідки про доходи кожної особи, зареєстрованої у житловому приміщенні (крім довідок про розмір пенсії та соціальної допомоги).

Інші відомості, що необхідні для призначення житлових субсидій (про забезпеченість громадян житловою площею та комунальними послугами) надають організації, які надають ці послуги, на запит органів праці та соціального захисту населення.

Для субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива подається інформація про річний дохід за попередній календарний рік.

 За бажанням громадянина, субсидія призначається для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг на основі середньомісячного доходу за останні 3 місяців, що передують місяцю з якого призначається субсидія.

Заповнення заяви на отримання субсидії:

Заяву заповнює особа, на яку відкрито особовий рахунок по сплаті житлово-комунальних послуг за місцем реєстрації (або особа, яка фактично сплачує вартість одержуваних послуг). Особи, які орендують житло, додають до Заяви договір найму (оренди) житла. При цьому, крім Заяви та Декларації, заборонено вимагати від громадян інші документи, довідки тощо. У правому верхньому куті має бути зазначено назва місцевого управління соціального захисту населення, до якого подається Заява.

Заповнення декларації:

Декларацію заповнює особа, на яку відкрито особовий рахунок по сплаті житлово-комунальних послуг за місцем реєстрації (або особа, яка фактично сплачує вартість одержуваних послуг). У правому верхньому куті зазначається назва місцевого управління соціального захисту населення до якого подається Декларація. Розділ І. У позиції 1 вказується: прізвище, ім’я по батькові особи, на яку відкрито особовий рахунок по сплаті житлово-комунальних послуг за місцем реєстрації (або особи, яка фактично сплачує вартість одержуваних послуг). У позиції 2 необхідно зазначити: ü загальну площу житлового приміщення (кв. метрів); ü кількість поверхів у будинку; ü підкреслити тип будинку: індивідуальний чи багатоквартирний. У позиції 3 вказуються відомості про всіх осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні (або фактично проживаючих – для осіб, які орендують житло і вказані у договорі оренди, або для індивідуальних забудовників, будинки яких не прийняті в експлуатацію), яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги із зазначенням: ü прізвища, ім’я по батькові, ü дати народження, ü ідентифікаційного номера (за наявності) осіб. У графі «Примітки» можливо зазначити, що конкретна особа не проживає і їй не нараховується плата за житлово-комунальні послуги.

У ІІ РОЗДІЛІ заповнюються відомості про всі види доходів осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні (або фактично проживаючих, зазначених у договорі оренди), за попередній календарний рік (12 місяців 2014 року).

У розділі ІІІ вказується інформація про особу, яка здійснила одноразову купівлю майна або оплату послуг протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії на суму, яка на час купівлі (оплати) перевищує 50 тисяч гривень із зазначенням виду, вартості, дати здійснення купівлі (оплати) майна або послуг. Відомості, зазначені у Декларації, засвідчуються підписом особи, а також зазначається дата заповнення Декларації.

Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається на 12 місяців з місяця звернення за її призначенням і розраховується:

на опалювальний сезон — з 1 жовтня по 30 квітня;

на неопалювальний сезон — з 1 травня по 30 вересня.

Субсидія для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива призначається один раз на календарний рік.

Субсидія для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива та відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг надається на календарний рік. При цьому субсидія на оплату житлово-комунальних послуг розраховується з місяця звернення за її призначенням до кінця поточного року.

У разі звернення із заявою про призначення субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг протягом двох місяців з початку опалювального (неопалювального) сезону субсидія призначається з початку такого сезону.

Якщо громадяни перебувають у складних життєвих обставинах і не змогли своєчасно звернутися за призначенням субсидії, на підставі рішень районних, районних у мм. Києві і Севастополі держадміністрацій та виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад або утворених ними комісій та актів обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства субсидія може призначатися з дня виникнення права, але не більше ніж за три місяці до звернення за призначенням субсидії

 

Варто пам’ятати, що сума субсидії, перерахованої (виплаченої) надміру внаслідок подання громадянином документів з недостовірними відомостями, повертається ним у подвійному розмірі.

Важливо

Внутрішньо переміщені особи мають право на оформлення субсидії. Головна умова – наявність договору на оренду житла. Особові рахунки для оплати комунальних послуг мають бути переоформлені на переселенця. 

 

 

Корисна інформація

Урядова «гаряча лінія» 0800507309 (цілодобово);

Електронний калькулятор, за допомогою якого можна самостійно розрахувати орієнтовний розмір житлової субсидії

www.kmu.gov.ua/control/calculator

Зразки заяви та декларації про доходи для оформлення субсидії

www.facebook.com/odalug/posts/412650378917268?_rdr

Корисна інформація щодо оформлення житлової субсидії на сайті Міністерства соціальної політики України

www.mlsp.gov.ua/labour/control/uk/publish/category?cat_id=160234