Прес-центр24 лютого 2016, 14:02

Відбулися парламентські слухання щодо вирішення питань внутрішньо переміщених осіб

     17 лютого 2016 року відбулися парламентські слухання Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин за темою: «Стан дотримання прав внутрішньо переміщених осіб та громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території України та на території, не контрольованій українською владою в зоні проведення антитерористичної операції».  У слуханнях приймали участь перший заступник голови облдержадміністрації Єлизавета Пушко-Цибуляк, представники облдержадміністрації, керівництво Станично-Луганського району,  селища Новотошківське та села Жолобок Попаснянського району, переселенці та громадські активісти Луганської області, про це інформує Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації.

      Під час виступу Єлизавета Пушко-Цибуляк розповіла про комплекс проблем, актуальних для переселенців на Луганщині, вирішити які можна лише на центральному рівні. Вона акцентувала увагу на Законі України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантій дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», який на сьогодні фактично не реалізовується через відсутність змін у нормативно-правових актах КМУ. Через це переселенці не мають змогу звільнитися із підприємств, установ та організацій, що залишилися на непідконтрольній території; особи, які фактично проживали на непідконтрольній території, однак, не мають реєстрації, також не можуть реалізувати своє право на отримання статусу внутрішньо переміщеної особи. Вона закликала Кабінет Міністрів України якнайшвидше розробити та прийняти відповідні зміни до нормативно-правових актів.

     Перший заступник голови ОДА також наголосила на необхідності негайно прийняти законопроект з метою надання компенсацій громадянам, житло яких пошкоджене внаслідок проведення антитерористичної операції. Вона також закликала внести зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік», зокрема, щодо збільшення обсягу медичної субвенції з урахуванням кількості внутрішньо переміщених осіб.