Прес-центр29 лютого 2016, 13:02

Змінено порядок надання пільг на житлово-комунальні послуги

     Відповідно до Закону  України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України», який прийнято  28 грудня 2014 року за № 76-VІІІ, змінено порядок надання  пільг на житлово-комунальні послуги окремим категоріям пільговиків. Зокрема, зазначеним законодавчим актом внесено зміни до ряду законів України в частині застосування адресного підходу при наданні пільг. А саме: з  1 липня 2015 року пільги надаватимуться за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу - 1710 гривень.

     На реалізацію зазначеного Закону, Урядом прийнято постанову від 4 червня 2015 №389 «Про затвердження Порядку надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного доходу сім’ї пільговика». Даним порядком визначено механізм надання пільг  з оплати житлово-комунальних послуг, послуг зв’язку, придбання твердого палива та скрапленого газу.

     З метою визначення права на отримання пільг, особам, які підпадають під дію Закону України від 28 грудня 2014 року за № 76-VІІІ необхідно звернутися до управління соціального захисту населення за місцем реєстрації в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги.

     У випадку, якщо середньомісячний сукупний доход сім’ї пільговика в розрахунку на одну особу буде більший за величину податкової пільги, він буде сплачуватиме в повному обсязі вартість за житлово-комунальні послуги. Коли ж середньомісячний сукупний дохід на одного члена сім’ї буде менший за 1710 грн, пільговик і надалі буде користуватися знижкою протягом шести місяців з місяця визначення відповідного права.

    Додатково повідомляємо, що Департаментом соціального захисту населення облдержадміністрації спільно з Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) виготовлено брошури із роз’ясненням прав громадян у цьому питанні. Зокрема, у брошурі міститься інформація щодо послуг, з оплати яких громадяни мають право на пільги, категорії громадян, які мають пільги відповідно до законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» без урахування та з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї. Надано роз’яснення, що включається до сукупного доходу сім’ї пільговика, названо членів сім’ї, на яких поширюються пільги.

Завантажити брошуру можна тут.