Прес-центр20 квітня 2023, 11:04

11 громад Луганщини затвердили програми забезпечення житлом ВПО, – Олексій Смирнов на виїзному засіданні міжфракційного депутатського об’єднання «ВПО УКРАЇНИ»

Перший заступник голови Луганської облдержадміністрації Олексій Смирнов узяв участь у виїзному засіданні міжфракційного депутатського об’єднання «ВПО УКРАЇНИ», яке відбулось учора у м. Дніпро.

На порядок денний були винесені питання загального становища внутрішньо переміщених осіб: їх кількість, забезпечення потреб та вирішення проблем ВПО, створення належних умов для забезпечення житлом і роботою переселенців.

У своїй доповіді Олексій Смирнов зазначив, що від початку повномасштабного вторгнення вимушеними переселенцями стали майже 182 тисячі жителів Луганщини, з них 96,3 тисячі осіб (або 53 %) - люди працездатного віку, 36,0 тисяч - пенсіонери, 37,5 тисяч – діти.

Найбільшу кількість луганчан прихистили Дніпропетровська (43,5 тис. осіб), Київська (38,8 тис. осіб), Полтавська (11,5 тис. осіб) та Львівська (10,9 тис. осіб) області.

Допомогу на проживання від держави отримують щомісячно 11 тисяч сімей ВПО на загальну суму 30,0 млн грн.

Питання надання гуманітарної підтримки переселенців координує обласний гуманітарний штаб. Завдяки його діяльності у період з березня по червень 2022 року мешканцям Луганської області було передано 5,0 тис т продуктів харчування, 60 т засобів гігієни, 111 т медичної гуманітарної допомоги та 11 т іншої допомоги (предмети побуту, ковдри, білизна тощо).

Із липня 2022 року облдержадміністрацією у співпраці з громадами Луганської області було дано старт проєкту «Моя Луганщина», в рамках якого створено мережу з 33 гуманітарних хабів по всій території України.

З липня 2022 року по теперішній час через гуманітарні хаби розподілено 5,4 тис. т продуктів харчування, 124 т засобів гігієни та 260 т інших видів допомоги. Наразі тут надаються також юридичні, медичні та психологічні послуги.

Для підвищення контролю та збалансованості розподілу благодійної допомоги запроваджена система едектронного обліку «Human helps», до якої підключені всі хаби. Для швидкого реагування на проблеми громадян - багатоканальну «гарячу лінію», яка щоденно приймає в середньому мінімум 120-150 дзвінків.

За його словами, найбільш проблематичними питаннями для внутрішньо переміщених осіб є відсутність власного житла, неналежні умови проживання та висока оплата оренди. Крім того, більшість ВПО мають труднощі із працевлаштуванням на новому місці проживання, або отримують низьку заробітну платню, у зв’язку з чим не можуть скористатися механізмами діючих житлових програм та придбання житла на загальних підставах. Тож частина ВПО вимушена проживати у місцях компактного проживання або винаймати житло.

Для вирішення зазначених проблем громадами Луганщини вже затверджено 11 програм забезпечення своїх мешканців житлом, на їх реалізацію у 2022-2024 роках передбачено 575 685,2 тис. грн.

Слід відзначити, для вирішення зазначених проблем, обласною військовою адміністрацією розроблено проєкти постанов Кабінету Міністрів України про внесення змін до Порядку формування фондів житла, призначеного для тимчасового проживання, обліку та надання такого житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.04.2022 No 495.