Прес-центр28 квітня 2023, 09:04

28 квітня - Всесвітній день охорони праці

«Безпечне та здорове робоче середовище — основний принцип та право на роботі» - такий девіз цього року визначила Міжнародна організація праці для Всесвітнього дня охорони праці.

Наразі Луганщина готується до деокупації своїх територій, тож питання виробничої безпеки набувають нового змісту. Адже роботи по відновленню регіону доведеться виконувати в умовах підвищеної загрози життю та здоров’ю.

З іншого боку, організувати охорону праці під час воєнного стану — надскладне завдання, виконання якого потребуватиме нестандартних рішень та інноваційних підходів. Тому вже зараз із роботодавцями проводяться інформаційно-просвітницькі заходи, на яких розглядаються правові аспекти забезпечення трудових прав та заходи запобігання травмуванню працівників на виробництві в умовах потенційної загрози ураження вибухонебезпечними предметами, обрушення будівель, перепадів напруження у електромережах тощо.

Східним міжрегіональним управлінням державної служби України з питань праці у 2023 році проведено 171 превентивний захід із підприємствами, установами та організаціями Луганської області.

Фахівці акцентують, що Луганщина завжди була промисловим регіоном, підприємства якого відносились до високого ступеню ризику, тому питанням попередження виробничого травматизму та професійних захворювань, зменшення рівня незадекларованої праці завжди приділялась особлива увага.

Накопичені раніше знання незабаром доведеться застосувати на практиці, з урахуванням нових повоєнних реалій.

Нагадаємо, згідно з Указом Президента України від 18 серпня 2006 року № 685/2006, щорічно 28 квітня в Україні відзначається День охорони праці, який запроваджено з метою привернення уваги суспільства, органів державної влади, суб’єктів господарювання до проблеми безпеки людини на робочому місці, запобігання нещасним випадкам на виробництві та професійним захворюванням в Україні.