Прес-центр7 квітня 2009, 17:04

11 квітня відзначатиметься Міжнародний день визволення в’язнів фашистських таборів

Цю пам’ятну дату встановлено за рішенням Організації Об’єднаних Націй 11 квітня саме тому, що в цей день в 1945 році в’язні концтабору Бухенвальд, довідавшись про наближення американських військ, підняли збройне повстання. Вони захопили у полон близько восьмисот есесівців та солдат охорони.

11 квітня 1945 року були звільнені в’язні фашистських концтаборів Бухенвальд і Дора, 22 квітня – в’язні Заксенхаузена, 29 квітня – Дахау, 30 квітня – Равенсбрюка. А були ще Освенцім і Майданек, Маутхаузен і Штутгоф… Наприкінці Другої світової війни налічувалося 20 основних фашистських таборів і біля тисячі філій, де в ув’язненні одночасно перебували мільйони людей.

 
10 квітня 2009 року о 10 годині з нагоди Міжнародного дня визволення в’язнів фашистських таборів в м. Луганську відбудеться покладання квітів до Пілону Слави та Могили Невідомого солдата за участю керівництва області, колишніх в’язнів фашистських таборів, ветеранів ВВВ, представників громадськості.
 
Крім того, протягом квітня поточного року в області буде реалізовано низку тематичних культурно-просвітницьких заходів, присвячених Міжнародному дню визволення в’язнів фашистських таборів, зокрема: тематичні уроки, виховні години в навчальних закладах, а також тематичні виставки та експозиції в музеях та бібліотеках Луганщини.
 
 
На фото: звільнення радянськими воїнами в'язнів концтабору Освенцім, 1945 р. // ЦДКФФА України ім. Г.С. Пшеничного, од. об. 0-190110 http://www.archives.gov.ua/Sections/Atrocities/