Прес-центр18 червня 2009, 13:06

75-річчя Стахановського руху буде відзначатися на державному рівні – відповідну постанову ухвалила Верховна Рада України

2 червня 2009 року Верховна Рада України прийняла Постанову № 1431-VI «Про підготовку та відзначення 75-річчя стахановського руху», її підтримали 336 народних депутатів.

Цією постановою вони рекомендували Кабінету Міністрів України розробити План заходів з цієї дати, яким, зокрема, передбачити вшанування на місцях ветеранів праці та передовиків виробництва; створення і оснащення медичних реабілітаційних центрів для шахтарів, ветеранів праці та інвалідів; впорядкування пам’ятних місць і пам’ятників, пов’язаних з історією стахановського руху тощо.

До визначної дати народні обранці пропонують провести урочистості та культурно-масові заходи, зокрема, безпосередньо у місті Стаханові Луганської області. Місцевим органам влади депутати рекомендували здійснити всі необхідні заходи щодо відзначення ювілею Стахановського руху, у тому числі, надавати дієву допомогу в святкуванні 75-ї річниці трудового подвигу Олексія Стаханова громадським, професійним та ветеранським об’єднанням.

Пропонується також ввести всеукраїнське змагання «За високі досягнення в праці» з нагоди 75-річчя стахановського руху.

 24 лютого 2009 року розпорядженням голови Луганської обласної держадміністрації № 146 затверджений склад організаційного комітету та План заходів з підготовки та відзначення 75-ї річниці Стахановського руху.
 
Довідково: У ніч з 30 на 31 серпня 1935 року молодий забійник Олексій Стаханов, який працював на шахті «Центральна-Ірміно», встановив світовий рекорд видобутку вугілля відбійним молотком, добувши за зміну 102 тонни вугілля, таким чином перевиконавши денну норму в 14 разів. Ця подія пролунала як виклик – кращі шахтарі Донбасу розпочали змагання і згодом стахановський рух охопив усі галузі господарювання, дозволивши країні вийти на провідні позиції у світі. А 19 вересня він встановив новий світовий рекорд – 207 тонн вугілля за зміну.