Прес-центр10 квітня 2009, 13:04

До Міжнародного дня визволення в’язнів фашистських таборів

10 квітня в м. Луганську відбулось урочисте покладання квітів до Пілону Стави та Могили Невідомого солдата з нагоди Міжнародного дня визволення в’язнів фашистських таборів. В урочистому покладанні взяли участь голова Луганської обласної ради Валерій Голенко, перший заступник голови облдержадміністрації Юрій Ареф’єв, заступники голови облдержадміністрації Микола Запорожцев, Геннадій Головненко та Володимир Кривуля, заступник голови облради Євген Харін, представники міської влади, колишні в’язні фашистських таборів, ветерани ВВВ, представники громадськості. Цього ж дня для колишніх в’язнів фашистських таборів та ветеранів ВВВ в облдержадміністрації відбувся урочистий обід. З початку квітня в бібліотеках та музеях області працюють тематичні виставки та експозиції, присвячені Міжнародному дню визволення в’язнів фашистських таборів. В навчальних закладах проходять тематичні уроки, виховні години та дитячі творчі конкурси.

Міжнародний день визволення в’язнів фашистських таборів відзначається 11 квітня. Цю пам’ятну дату встановлено за рішенням Організації Об’єднаних Націй 11 квітня саме тому, що в цей день в 1945 році в’язні концтабору Бухенвальд, довідавшись про наближення американських військ, підняли збройне повстання. Вони захопили у полон близько восьмисот есесівців та солдат охорони.

11 квітня 1945 року були звільнені в’язні фашистських концтаборів Бухенвальд і Дора, 22 квітня – в’язні Заксенхаузена, 29 квітня – Дахау, 30 квітня – Равенсбрюка. А були ще Освенцім і Майданек, Маутхаузен і Штутгоф… Наприкінці Другої світової війни налічувалося 20 основних фашистських таборів і біля тисячі філій, де в ув’язненні одночасно перебували мільйони людей.