Прес-центр22 жовтня 2010, 13:10

Кабінет Міністрів України затвердив засади роз’яснювальної роботи органами виконавчої влади з пріоритетних питань державної політики

Кабінетом Міністрів України затверджено рекомендації щодо проведення роз’яснювальної роботи органами виконавчої влади з пріоритетних питань державної політики. Документ схвалено розпорядженням Кабінету Міністрів України від 29 вересня 2010 року № 1912-р. Згідно з указаними рекомендаціями органи виконавчої влади надають громадськості роз’яснення про порядок надання адміністративних послуг, про вирішення питань, що найчастіше порушуються у зверненнях громадян, проектів нормативно-правових актів, які мають важливе суспільне значення і стосуються прав та обов’язків громадян.
Існує багато способів для надання інформації громадськості. Матеріали оприлюднюються в засобах масової інформації, розміщуються в спеціальних рубриках на веб-сайтах органів виконавчої влади.
Інформацію можна отримати за допомогою адресною розсилки поштою, зокрема електронною, шляхом інформаційних кампаній (роздача буклетів, брошур, листівок) у загальнодоступних закладах (центрах культури, торгівлі, бібліотеках), а також в ході тематичних телефонних «гарячих ліній», в ході проведення брифінгів та прес-конференцій.
Роз’яснення спрямовуються на окремі групи населення, яких вони стосуються, враховуючи особливості цільової аудиторії та викладатися простою для сприйняття мовою.
У разі, коли пріоритетне питання державної політики стосується інтересів широкої групи населення, наприклад, адміністративно-територіальних одиниць, для успішного його вирішення проводяться роз’яснювальні кампанії, під час якої використовується максимально можливий ресурс різних каналів комунікації.
Для такої кампанії органи виконавчої влади розробляють план, в якому міститься інформація про фінансове забезпечення заходу, методи та способи інформування, мета. Після проведення роз’яснювальної кампанії здійснюється моніторинг та оцінка результатів для подальшого вдосконалення подібних заходів.