Прес-центр15 травня 2009, 18:05

Краснодонський музей «Молода гвардія» відзначає 65-річчя

Краснодонський обласний ордена Дружби народів музей «Молода гвардія» відкритий 1 травня 1944 р. по гарячим слідам подій Великої Вітчизняної війни згідно постанови бюро Краснодонського райкому партії від 3 листопада 1943 року, сумісного рішення Ворошиловградського обкому Компартії України та виконкому обласної Ради від 13 листопада того ж року.

 
Перша експозиція розміщувалась в невеликому одноповерховому будиночку в центрі міста, в якому в час окупації жив Герой Радянського Союзу Олег Кошовий. Музей  розповідає про подвиг підпільної комсомольсько-молодіжної організації «Молода гвардія» в шахтарському містечку Краснодоні, яка діяла з вересня 1942 р. по січень 1943 р.
 
Першим директором музею був вісімнадцятирічний молодогвардієць Анатолій Лопухов, потім матері підпільників В.Борц, Ю.Віценовського, молодогвардієць О.Іванцова. В різні роки музей очолювали Я.М.Герасимов, М.І.Лісова, О.М.Литвин, В.Н. Боровікова, які зробили значний внесок в розвиток музею. Зараз музей очолює заслужений працівник культури України А.Г.Нікітенко.
 
Активну участь в організації музею прийняли батьки героїв: вони відремонтували приміщення, озеленили територію, передали найцінніші документи, фотографії та особисті речі своїх дітей. Молодогвардійці, які уникли страти (їх вісім), передали свідоцтва боротьби: листівки, зброю, радіоприймач, текст клятви, предмети конспірації та інше, написали свої спогади.
 
У 1951 році музей «Молода гвардія» перевели в просторішу будівлю – клуб інженерно-технічних працівників, а ще через два роки під музей відвели стару школу, в якій навчалися деякі молодогвардійці. Але вдовольнити потреби відвідувачів в цьому довоєнному приміщенні не було змоги. Назріла необхідність в будівництві спеціального будинку музею. У республіці було об’явлено конкурс на розробку проекту, в результаті якого перемогу одержала дипломна робота студента Київського архітектурного інституту Володимира Смирнова. Проект здійснювали в Зональному інституті проектування. Відкриття музею відбулося 6 травня 1970 року.
 
Серцем музею є його фондосховища (106 кв.м.), де зберігаються більш 23 тис. експонатів, з яких 18490 од. зб. це основний фонд.
 
Географія відвідувачів музею широка. Вона просліджується по журналах їх обліку і Книгах відгуків, яких за всі роки діяльності музею накопилося багато. Представники понад 130 іноземних держав відвідали Краснодона, тисячі відгуків написані під враженням від музею. В 70-і роки минулого сторіччя щорічне відвідування музею перевищувало 500 тисяч чоловік, а в окремі дні воно досягало 4-5 тис відвідувачів. Загалом за роки своєї діяльності музей «Молода гвардія» прийняв майже 13 мільйонів відвідувачів.
 
У 1982 році за велику плідну роботу по патріотичному і інтернаціональному вихованні молоді музей «Молода гвардія» був нагороджений орденом Дружби народів.