Прес-центр18 березня 2010, 12:03

Мін'юст відкрив для загального доступу реєстр символіки громадських організацій

Міністерство юстиції відкрило для загального доступу Реєстр символіки громадських організацій. Реєстр розміщено на офіційному веб-сайті Мін‘юсту (http://www.minjust.gov.ua/0/emblems).

 Як повідомив Міністр юстиції Олександр Лавринович, інтернет-версія Реєстру містить зображення символік та їх короткий опис. Для зручності користування в Реєстрі виокремлено символіку політичних партій та громадських організацій.
 
Реєстр був створений Міністерством юстиції на виконання законів «Про об'єднання громадян», «Про політичні партії в Україні» та «Про благодійництво та благодійні організації».
 
Разом з тим, зазначив Міністр, Реєстр буде корисний для громадських об‘єднань, які мають намір зареєструвати свою символіку. Оскільки однією з підстав для відмови в реєстрації символіки є її подібність до символіки інших громадських об‘єднань, можливість ознайомитися з уже існуючими емблемами зменшить кількість відмов.
 
Довідково: Згідно із законом «Про об‘єднання громадян», організації можуть використовувати власну символіку, яка підлягає державній реєстрації.
 
Законом «Про благодійництво та благодійні організації» встановлюється, що благодійні організації можуть мати та популяризувати власну символіку, яка підлягає державній реєстрації.
 
Закон «Про політичні партії в Україні» визначає, що політичні партії можуть мати партійну символіку, до якої належать партійний гімн, прапор, розпізнавальний знак, девіз. Символіка політичної партії підлягає державній реєстрації.
 
Функції реєстрації символік об‘єднань громадян законодавством покладається на Міністерство юстиції України.
 
 
За інформацією прес-служби Міністерства юстиції України