Прес-центр15 cічня 2010, 11:01

«Реформування місцевого самоврядування в Україні – ключовий чинник ефективного розвитку держави», – Володимир Заблоцький

14 січня в Луганську відбулось засідання Громадської ради при облдержадміністрації, темою якого стала реформа місцевого самоврядування в Україні. Відкриваючи засідання, голова Громадської ради, голова Федерації профспілок Луганської області Михайло Гайдуков зазначив, що сьогодні ні в кого не викликає сумнівів той факт, що необхідність реформування місцевого самоврядування в Україні давно назріла.

29 липня 2009 року Кабінетом Міністрів України було схвалено Концепцію відповідної реформи. Метою реформування місцевого самоврядування в Україні Концепцією визначено «підвищення якості життя людини за рахунок створення умов для сталого розвитку територіальних громад як самостійних та дієздатних соціальних спільнот, члени яких матимуть можливість ефективно захищати власні права та інтереси шляхом участі у вирішенні питань місцевого значення». Процес реформування місцевого самоврядування Концепція розбиває на чотири етапи, останній з яких документ передбачає завершити в 2014 році.
 
Однак члени Громадської ради зазначену Концепцію сприйняли неоднозначно, висловивши до неї цілу низку зауважень. Зокрема, категорично проти Концепції виступає Лариса Заливна, голова обласної жіночої правозахисної організації «Чайка». За її словами, запропонована Концепцією модель місцевого самоврядування може породити «феодальну Україну».
 
Депутат Луганської міської ради, голова громадської організації «Сприяння» Микола Греков висловився проти запровадження інституту старост. Крім того, він вважає вкрай необхідним оптимізувати адміністративно-територіальний устрій, навівши приклад міста Луганська, до складу якого входить, зокрема, місто Олександрівськ, місто Щастя.
 
Пролунала й ідея виборності шерифів, які відповідатимуть за громадську безпеку, її автор – голова обласної організації Соціалістичного Конгресу молоді Олег Коваль.
 
За словами голови обласної ради жінок, депутата облради Лідії Калинської, головне, що повинна запровадити реформа – чітка вертикаль місцевого самоврядування, підзвітність та підконтрольність кожного органу. На її думку, Концепцію реформи місцевого самоврядування необхідно винести на всенародне обговорення, адже це принципово важливе питання для усіх громадян України. Повністю підтримав дану ідею й голова Громадської ради Михайло Гайдуков.
 
Заступник голови облдержадміністрації Володимир Заблоцький, присутній на засіданні, наголосив, що в моделі місцевого самоврядування повинна бути логіка: якщо є представницький орган, який приймає місцевий бюджет, то повинен бути й підзвітний йому орган, який цей бюджет виконує – виконком місцевої ради. «Реформування місцевого самоврядування в Україні – ключовий чинник ефективного розвитку держави, адже саме місцева влада знаходиться найближче до людей та покликана оперативно вирішувати їх проблеми», – сказав Володимир Заблоцький.
 
Під час засідання пролунало й багато інших пропозицій стосовно реформи місцевого самоврядування в Україні. Усі вони після узагальнення будуть направлені до Мінрегіонбуду та розміщені на офіційному сайті облдержадміністрації.