Прес-центр10 грудня 2009, 14:12

Сьогодні відзначається День прав людини

10 грудня кожного року міжнародне співтовариство відзначає День прав людини. Саме цього дня 1948 року Генеральна Асамблея ООН прийняла Загальну декларацію прав людини. Офіційно цей День відзначається з 1950 року, коли Асамблея прийняла резолюцію 423 (V), запропонувавши в ній усім державам і зацікавленим організаціям визнати 10 грудня кожного року як День прав людини.
Загальна декларація прав людини є основою міжнародних стандартів у сфері прав людини. Вона стала фундаментом, на якому ґрунтується значне число міжнародних договорів із прав людини і розвиток норм у галузі прав людини у всьому світі, що мають обов’язкову юридичну силу. У ній закріплено загальне визнання того, що основні права і основоположні свободи внутрішньо властиві всім людям, є невід'ємними для кожної людини і рівною мірою стосуються кожного, і що кожна людина народжується вільною і рівною в своїй гідності й правах.
До Дня прав людини, згідно з розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 18.09.2009 № 1029 «Про затвердження плану обласних заходів з проведення в 2009 році Всеукраїнського тижня права» в області триває тиждень права, у рамках якого проводяться заходи інформаційного, освітнього та виховного характеру, що спрямовані на підвищення рівня правової культури, поширення знань про права і свободи людини і громадянина та набуття навичок у їх застосуванні.
Головним управлінням юстиції у Луганській області спільно з управлінням освіти і науки облдержадміністрації в навчальних закладах області проводиться роз’яснювальна робота з педагогами, учнями та їх батьками з питань захисту прав людини. У територіальних підрозділах управління юстиції у Луганській області започатковані методичні куточки, у яких розміщена нормативно-правова база з питань реалізації та захисту прав людини.
Луганською обласною універсальною науковою бібліотекою ім. О.М.Горького, центральними публічними бібліотеками міст та районів у рамках тижня правових знань спільно з навчальними закладами області розгорнуто тематичні книжково-інформаційні виставки та організовано проведення юридичних діалогів, бесід, рольових ігор, правових брейн-рингів тощо.
Також у рамках тижня права в області проводяться цикли тематичних лекторіїв «Право знати право» з демонстраціями у кінотеатрах та клубних закладах художніх і документальних фільмів про права людини та правозахисну діяльність в Україні, методичні тренінгові семінари для керівників обласних осередків дитячих організацій «Я і соціум», «Я і право».
10 грудня в рамках комплексної програми «Правознавство: уроки права – уроки життя» в м. Луганську відбудуться обласні молодіжні дебати з питань захисту прав людини.
Крім того, 10 грудня управлінням державної служби Головдержслужби України в Луганській області проводитиметься пряма телефонна лінія «Суспільство проти корупції» щодо забезпечення виконання вимог статті 55 Конституції України в частині забезпечення прав громадян по оскарженню в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових та службових осіб.