Прес-центр15 cічня 2010, 13:01

У Громадській раді при облдержадміністрації очікуються зміни

Майбутні зміни в сфері взаємодії обласної влади з громадськістю 14 січня було обговорено на засіданні Громадської ради при облдержадміністрації. Постановою Кабінету Міністрів України від 26 листопада 2009 року № 1302 затверджено новий порядок формування громадських рад при органах виконавчої влади. Так, згідно з указаним рішенням Уряду Громадська рада при обласній державній адміністрації формується шляхом рейтингового голосування за кандидатів під час щорічних зборів представників не менше ніж однієї четвертої від кількості зареєстрованих у відповідному регіоні громадських організацій. Такі збори проводяться щорічно до 20 грудня. У грудні минулого року вони не відбулись через складну епідситуацію в області та заборону на проведення масових заходів.

Зазначимо, що відповідно до рішення Кабміну до утворення громадських рад згідно з вказаною постановою при центральних і місцевих органах виконавчої влади функціонують громадські ради, утворені відповідно до законодавства, що діє на момент набрання чинності цією постановою.
 
Новий порядок утворення громадських рад викликав багато зауважень з боку представників громадськості – керівників провідних громадських організацій та політичних партій регіону. На думку голови Громадської ради Михайла Гайдукова, з яким погодилися майже всі учасники засідання, існує загроза того, що рішення таких зборів може виявитися необ’єктивним, тобто до Громадської ради при облдержадміністрації потраплять ті, хто зовсім не є громадським лідером регіонального масштабу. У першу чергу причина цього – наявність величезної кількості бутафорських, формальних громадських організацій. Так, за даними Головного управління юстиції у Луганській області, в регіоні на сьогодні зареєстровано 837 громадських організацій. Однак загальновідомо, що реально існують та працюють максимум 50-60 з них. Тобто, для обрання Громадської ради достатньо зібрати близько 210 організацій. Учасники засідання наводили приклади, коли в реєстрі залишаються організації, керівники яких померли багато років тому. З цього приводу вирішено звернутися до Головного управління юстиції у Луганській області з клопотанням провести перереєстрацію таких організацій.
 
Ще одну думку, яка об’єднала присутніх, озвучила голова обласної правозахисної організації «Чайка» Лариса Заливна – це занадто мала чисельність Громадської ради. Так, постановою Кабміну склад Громадської ради при облдержадміністрації обмежено 15 особами. Крім того, недоцільним члени ради вважають іще одне обмеження: Громадську раду формують лише громадські організації, поза цим процесом залишаються профспілки, політичні партії й інші об’єднання громадян.
 
Заступник голови облдержадміністрації Володимир Заблоцький, присутній на засіданні, зазначив: «Існує ще одна суттєва проблема: більшість організацій представляє лише одна людина, а інші, як, наприклад, обласна раду ветеранів, обласну рада жінок – десятки тисяч людей. Нажаль, за цим порядком, всі вони мають однакові права під час формування Громадської ради». Цю думку продовжив Михайло Гайдуков: «У такому випадку ми можемо стикнутися з ситуацією, коли при облдержадміністрації буде створено дві, або навіть три громадських ради».
 
Аби уникнути такої ситуації, було прийнято рішення про створення робочої групи з організації проведення зборів представників громадських організацій, зареєстрованих в Луганській області, на яких буде сформовано нову громадську раду. До її складу увійшли Наталія Гайоха – голова обласної організації політичної партії «Народний Рух України», Олег Акімов – голова обласної молодіжної ради, Лідія Калинська – голова обласної ради жінок, Павло Орлов – голова громадської організації «Спілка Донських Козаків», Ольга Кудаєва – голова Луганської обласної організації Товариства Червоного Хреста України, Іван Шердець – голова Луганської обласної організації Української Спілки ветеранів Афганістану та Володимир Семистяга – голова Луганського обласного об’єднання Всеукраїнського Товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка.
 

 Робоча група вже розпочала діяльність спільно з управлінням з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації.