Прес-центр21 грудня 2010, 11:12

У Луганській області розпочато реалізацію проекту «Громадянин і держава: розвиток партнерства для ефективного урядування в Україні»

Британська Рада в Україні спільно з Асоціацією «Соціально-економічні стратегії та партнерства» та Лабораторією законодавчих ініціатив за підтримки Луганської і Донецької облдержадміністрацій розпочала реалізацію дворічного проекту «Громадянин і держава: розвиток партнерства для ефективного урядування в Україні», який фінансується Європейським Союзом.

Головна мета проекту – забезпечення прозорості та вдосконалення місцевого самоврядування в Україні шляхом оптимізації процедур прийняття рішень на місцевому і регіональному рівні та залучення громад до управлінського процесу. Протягом першого року проект реалізовуватиметься в Донецькій та Луганській областях, після чого результати та практичні напрацювання будуть поширені серед представників органів місцевого самоврядування в інших областях України.
 
За словами Крістін Форрестер, стратегічного консультанту проекту (Велика Британія), «Громадянське суспільство є ключовим елементом демократичної системи, завдяки якому громадяни отримують можливість відстоювати власні інтереси у процесі прийняття суспільних рішень. Наше завдання – уможливити участь громад у кожному етапі цього процесу».
 
У рамках проекту передбачена розробка та апробація двох взаємопов’язаних ключових документів: Системи прийняття стратегічних і політичних рішень для місцевих органів влади та Стратегії громадської участі. За основу Стратегії братиметься «Кодекс рекомендованої практики громадської участі в процесі прийняття рішень», розроблений та ухвалений Радою Європи в листопаді 2009 року.
 
До реалізації проекту будуть залучені представники місцевої влади та громадських організацій низки районів і міст Донецької та Луганської областей, зокрема Донецька, Макіївки, Красноармійська, Луганська, Лисичанська, Сєвєродонецька, Алчевська, Брянки, Тельманівського, Амвросіївського, Новоазовського та Кремінського районів.
 
 
 
Інформаційна довідка
 
Представництво Європейського Союзу в Україні було відкрите у вересні 1993 року. Представництво має статус дипломатичної місії та офіційно представляє Європейський Союз в Україні. Сьогодні Європейський Союз, до якого входять 27 держав-членів із загальною кількістю населення майже 500 мільйонів людей, є найбільшим торгово-економічним блоком у світі. Головними завданнями діяльності Представництва є наступні: сприяти політичним та економічним зв’язкам між Україною та Європейським Союзом; відстежувати впровадження Угоди про партнерство та співробітництво між Україною та ЄС; інформувати громадськість щодо розвитку Європейського Союзу, роз’яснювати та відстоювати окремі аспекти політики ЄС; брати участь у впровадженні програм зовнішньої допомоги Європейського Союзу.
 
Британська Рада в Україні – це міжнародна організація, яка представляє Сполучене Королівство в галузі освіти і культури. В Україні працює з 1992 року. Проектна діяльність Британської Ради покликана познайомити українців з сучасним мистецтвом і креативними ідеями з Великобританії, сприяти реформі мовної освіти і сталому суспільному розвитку в Україні.
 
Асоціація «Соціально-Економічні Стратегії і Партнерства» (СЕСП) — це громадська організація, що об’єднує основну команду спеціалістів і 21 громадську організацію з 4 областей України (Донецької, Луганської, Дніпропетровської і Житомирської). Місією організації є розвиток громадянського суспільства в Україні шляхом зміцнення громадських інституцій і розробки інноваційних моделей, методик і структур, що визначають соціальну політику і надання соціальних послуг в територіальних громадах.
 
Лабораторія законодавчих ініціатив є одним із провідних аналітичних центрів України, який засновано у 2000 році за ініціативи випускників Національного університету «Києво-Могилянська академія». Місією організації є сприяння утвердженню демократичних цінностей в українському суспільстві, формуванню ефективної та збалансованої державної політики в Україні, розвитку політичної та правової культури громадян і політиків.