Прес-центр13 вересня 2017, 15:09

У Сєвєродонецьку відбулася медіа-дискусія «Сучасні стандарти журналістики та кому вони потрібні»

У рамках заходу були обговорені результати моніторингу регіональних ЗМІ, що здійснюється Інститутом демократії імені Пилипа Орлика.

Моніторинг охопив вісім видань Луганщини – чотири друковані та чотири Інтернет-ресурси. Загалом проект, окрім нашої області, досліджує мас-медіа Харківщини, Львівщини, Дніпровщини, Вінниччини, Буковини, Донеччини, Одещини.

Світлана Єременко, виконавчий директор Інституту демократії імені Пилипа Орлика, керівник проекту з моніторингу, ознайомила редакторів з результатами моніторингу. Медіаєксперт звернула увагу на те, що аналіз друкованих ЗМІ підтвердив тенденцію до розважально-пізнавального характеру матеріалів та кримінальних новин.

«Такі матеріали позбавляють жителів важливої суспільно-значимої інформації про життя місцевих громад, – зауважила вона. – За даними моніторингу, лише 17% онлайн та 13,6% друкованих матеріалів присвячені місцевим громадам».

За результатами моніторингу, дуже мало матеріалів з проблем корупції – усього 1-2%. Щодо регіональних онлайн медіа, третину матеріалів в них складає кримінал, адже завдяки ним збільшується кількість переглядів.

Алла Федорина, медіаексперт ІДПО, ознайомила присутніх з методологією моніторингу.

Експертна група Інституту демократії ім. Пилипа Орлика досліджувала контент 64 місцевих друкованих видань та електронних медіа з 8 по 14 травня у 8 регіонах України: Донецькій, Луганській, Харківській, Чернівецькій, Одеській, Дніпропетровській, Житомирській, Львівській областях. Інститутом оцінено 1597 матеріалів друкованих видань та 2845 публікацій новинних сайтів, що були опубліковані у період моніторингу.

Незалежні експерти досліджували наявність матеріалів із ознаками замовності, а також пропагандистських меседжів та фейків; визначали відповідність матеріалів стандартам журналістики, окреслили жанрове різноманіття у друкованих ЗМІ, а також походження матеріалів (власні, запозичені, не ідентифіковані), визначили теми та тональність матеріалів.

На зустрічі було зазначено, що одна з проблем неякісного контенту –

У ході моніторингу було зазначено великий обсяг надрукованих у виданнях прес-релізів.

В рамках круглого столу також обговорювався стан роздержавлення комунальних ЗМІ та його правові аспекти. На Луганщині є гарні приклади роздержавлення – деякі ЗМІ пройшли всі етапи та стали незалежними.