Прес-центр23 cічня 2010, 12:01

Урядом схвалено Концепцію проекту Закону України "Про основні засади державної комунікативної політики"

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 13 січня 2010 р. № 85-р схвалено Концепцію проекту Закону України "Про основні засади державної  комунікативної політики". Одночасно Міністерству юстиції доручено разом із заінтересованими центральними органами виконавчої влади розробити з урахуванням положень зазначеної Концепції, і подати до 1 червня 2010 року Кабінетові Міністрів України проект Закону України "Про основні засади державної комунікативної політики". У Концепції наголошено, що налагодження комунікації між органами державної влади, органами місцевого самоврядування, засобами масової комунікації і громадськістю є важливою умовою демократичного розвитку держави, становлення громадянського суспільства. Разом із тим, зазначається, що нинішній рівень правового врегулювання питання налагодження комунікації між органами державної влади, органами місцевого самоврядування, засобами масової комунікації і громадськістю не повною мірою відповідає рівню розвитку українського суспільства та світовим тенденціям.

 
Отже, необхідно удосконалити механізм регулювання процесу обміну інформацією, зокрема впровадити принцип партнерської взаємодії, що передбачає не тільки інформування населення, а і налагодження ефективного зворотного зв'язку, проведення відповідної роз'яснювальної роботи, встановлення громадського контролю за діяльністю органів державної влади та органів місцевого самоврядування. У зв'язку з цим існує нагальна потреба у розробленні основних засад державної комунікативної політики, впровадження стандартів інформаційного обміну між органами державної влади, органами місцевого самоврядування, засобами масової комунікації і громадськістю.
 
Метою Концепції є визначення шляхів законодавчого врегулювання питання забезпечення взаємодії між органами державної влади, органами місцевого самоврядування, засобами масової комунікації і громадськістю на засадах рівноправного партнерства, що сприятиме зміцненню демократії, становленню громадянського та інформаційного суспільства.
 
Оптимальним шляхом розв'язання проблеми Концепцією визнається розроблення і прийняття Закону України "Про основні засади державної комунікативної політики", прийняття якого сприятиме зміцненню демократії, становленню в Україні громадянського та інформаційного суспільства; забезпеченню реалізації конституційного права громадян на інформацію та участь в управлінні державними справами;  підвищенню ефективності державного управління, встановленню партнерських відносин між органами державної влади, органами місцевого самоврядування, засобами масової комунікації і громадськістю, підвищенню рівня довіри до органів державної влади та органів місцевого самоврядування тощо.