Прес-центр15 березня 2018, 17:03

14 березня 2018 року у бізнес-центрі «Green Town» відбулося засідання круглого столу «Виклики у сфері безпеки, гібридна війна та шляхи її вирішення»

14 березня 2018 року у бізнес-центрі «Green Town» (м. Сєвєродонецьк) відбувся круглий стіл «Виклики у сфері безпеки, гібридна війна та шляхи її вирішення» з Надзвичайним і Повноважним Послом Литовської Республіки в Україні паном Марюсом Януконісом та Головою Представництва НАТО в Україні Александером Вінніковим під головуванням заступника голови, виконуючого обов’язки голови облдержадміністрації Юрія Клименка за участю представників регіональних засобів масової інформації, експертів, неурядових громадських організацій та громадськості.

На початку зустрічі заступник голови облдержадміністрації зазначив, що Луганська область знаходиться в епіцентрі не тільки збройного протистояння, а й агресивного інформаційного впливу Російської Федерації. Намір вступити до таких організацій, як НАТО та ЄС, безпосередньо пов'язаний з обранням і реалізацією певної моделі національного розвитку та трансформації національної свідомості.

В умовах сьогодення, коли РФ веде активну агресивну інформаційну політику проти України, настрої людей стосовно підтримки національного курсу України, зокрема щодо євроатлантичної інтеграції – негативні. Тому, захист інформаційного кіберпростору, протидії ворожій пропаганді та необхідність впровадження стратегічних комунікацій – це виклики часу.

«Керівництвом облдержадміністрації розробляється і реалізується цілий комплекс заходів із відновлення каналів комунікації та їх ефективного використання», – зазначив Юрій Клименко.

У підтвердження своїх слів, він довів до відома присутніх приклади свіжих фейкових повідомлень з «офіційних» джерел ОРЛО, які спрямовані на дискредитацію ЗСУ та української влади в цілому.

Александер Вінніков подякував за запрошення керівництва облдержадміністрації відвідати Луганську область та зазначив, що Представництво НАТО в Україні підтримує цілісність та суверенітет України і в межах компетенції надає допомогу її мешканцям.

Голова Представництва НАТО в Україні розповів про пріоритетні напрями співробітництва НАТО-Україна: політичний вимір співпраці, практичну підтримку. Зокрема, що на території України працюють
10 Трастових фондів НАТО. Головне призначення будь-яких Трастових фондів, як визначено Альянсом, це надання допомоги державам-партнерам у знищенні на їх територіях протипіхотних мін, надлишків застарілих боєприпасів, легких озброєнь, стрілецької зброї тощо, а також у проведенні оборонної реформи за різними напрямами, що потребує та чи інша держава-партнер НАТО, наприклад, з кіберзахисту, з медичної реабілітації (протезування) військовослужбовців, з перезахоронення радіоактивних відходів.

Переваги членства в НАТО на прикладі своєї країни окреслив, відповідаючи на численні запитання учасників заходу, Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської республіки в Україні Марюс Януконіс. Пан Посол розповів також про всебічну підтримку нашої держави з боку Литви та запросив присутніх скористатися можливістю отримати гранти через Посольство від МЗС Литви на реалізацію своїх проектів.

Наприкінці зустрічі, Марюс Януконіс зазначив, що сьогодні у Луганському обласному академічному українському музично-драматичному театрі відбудеться концерт Вільнюського Камерного оркестру Святого Христофора «За Вашу і Нашу свободу», що надасть можливість мешканцям Луганщини розділити визначну подію для литовського народу - святкування 100-річчя відновлення Литовської Державності.