Прес-центр14 листопада 2018, 14:11

Євродепутати визнають зусилля України із впровадження реформ

Попри війну на сході та спроби Росії дестабілізувати країну, Україна здійснила належні реформи для продовження свого європейського шляху. Про це заявили депутати Європейського Парламенту.
 
12 листопада члени Комітету Європейського Парламенту із закордонних справ ухвалили звіт, в якому підсумували стан справ, пов'язаний із чинною Угодою про асоціацію між Україною та ЄС. Євродепутати наголошують, що Україна провела значні реформи у таких сферах, як енергетика, охорона здоров’я, пенсії, освіта, державне управління та децентралізація, а також що стосуються банківської та макроекономічної стабілізації.
 
Депутати похвалили Україну за хорошу співпрацю в енергетичному секторі та за її досягнення у сфері енергоефективності. Водночас вони наголошують на потребі продовжувати реформи, зокрема, що стосуються ринку газу та електроенергії. Оскільки Україна відіграє ключову роль у європейській мережі енергопостачання, депутати засуджують будівництво трубопроводу “Північний потік-2”. Це - “політичний проект, який становить загрозу європейській енергетичній безпеці,” відзначили вони. Таким чином вони закликають скасувати його.

Подальші зусилля
У звіті також йдеться, що першочерговим завданням для України має стати боротьба проти корупції. Також слід розв’язати проблеми із владою олігархів та продовжувати реформи децентралізації. Євродепутати шкодують, що чинна судова система й досі неефективна, корумпована та політично залежна. Проте вони підтримують зусилля із вирішення цього питання. У тексті зазначено, що процес відбору суддів і прокурорів має бути прозорим та дуже надійним.

Також депутати вкрай стурбовані порушенням прав людини в Україні. Вони рішуче засуджують фізичні напади на правозахисників та журналістів, кількість яких зростає, а також насильство щодо ромів та ЛҐБТІ-спільноти. Окрім того, вони вимагають від Російської Федерації негайно і беззастережно звільнити лауреата премії “За свободу думки” імені Андрія Сахарова 2018 року Олега Сенцова та всіх інших незаконно утримуваних громадян України.

Пряма мова
Доповідач Європарламенту Міхаель Ґалер (Michael Gahler) (Європейська народна партія; Німеччина) зазначив таке: “Україна досягла прогресу на шляху європейської інтеграції, здобувши важливі досягнення у перший виборчий цикл після Революції гідності. Після підписання Угоди про асоціацію у 2014 році Україна здійснила більше проєвропейських реформ, аніж за всі попередні роки незалежності. Однак слід докласти більших зусиль. Громадська підтримка модернізації та реформ є низькою. Поширеним є відчуття розчарування через погіршення соціальних умов, чинну владу олігархів та збереження масової корупції в державних інституціях”.

Подальші кроки
На підтримку звіту щодо України виступив 41 голос, 9 висловилися проти та 1 - утримався. Під час грудневої пленарної сесії у Страсбурзі за нього голосуватиме повний склад Європарламенту.

За інформацією Представництва Європейського Союзу в Україні