Прес-центр10 cічня 2018, 10:01

Посол України в Чеській Республіці Євген Перебийніс зустрівся з Міністром промисловості і торгівлі Чеської Республіки Томашем Гінером

9 січня Посол Євген Перебийніс зустрівся з Міністром промисловості і торгівлі Чеської Республіки Томашем Гінером. Він привітав Т.Гінера з нещодавнім призначенням на посаду та висловив сподівання на подальший активний розвиток українсько-чеського співробітництва в торговельно-економічній та інвестиційній сферах.

Зі свого боку Т.Гінер відзначив, що зустріч з українським Послом є його першою зустріччю на новій посаді з керівником іноземної дипломатичної місії, що є, зокрема, свідченням того значення, якого в Чехії надають відносинам з Україною в торговельно-економічній сфері. Він також висловив зацікавленість Праги у збереженні високої динаміки українсько-чеських контактів та розвитку політичного діалогу на всіх рівнях.

Є.Перебийніс ознайомив Міністра з ходом реформ в Україні, в тому числі заходами, спрямованими на поліпшення бізнес-клімату та умов інвестування, реалізацію Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, зокрема, в частині створення поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі.

Крім того, Посол поінформував співрозмовника як голову чеської частини Українсько-чеської міжурядової змішаної комісії з економічного, промислового та науково-технічного співробітництва про призначення Віце-прем’єр-міністра України Володимира Кістіона головою української частини Комісії. У цьому контексті сторони позитивно оцінили відновлення у 2017 році діяльності Комісії та висловили зацікавленість у проведенні її засідань на регулярній основі.

У ході зустрічі також було відзначено позитивні тенденції, які намітилися у двосторонній українсько-чеській торгівлі в 2017 році. Зокрема, за десять місяців минулого року товарообіг між двома країнами склав 1 млрд. 270 млн. дол. США, що майже на 28% більше, ніж за відповідний період попереднього року. У зв'язку з цим Посол і Міністр обмінялися думками щодо перспективних напрямів співробітництва, реалізація яких дозволила б ці тенденції розвинути, зокрема, в сферах енергетики, транспорту, машинобудування.