Прес-центр22 cічня 2018, 16:01

Програми ЄС із мільйонними бюджетами для підтримки бізнесу та інновацій

2015 року наша країна стала асоційованим членом Рамкової програми Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт 2020». Це членство надало українським учасникам рівноправний статус з європейськими партнерами. А ще дає змогу впливати на формування змісту програми.

FP7, Horizon 2020, COSME — це програми ЄС із мільйонними бюджетами для підтримки бізнесу та інновацій, які доступні в Україні.

Технології - це дорогий продукт, який створюється, випробовується та імплементується на стику науки та бізнесу. Утім, прибуток від них ще більший, бо йдеться про інструмент створення або нових речей, або нових послуг, ринку, виробництва, споживачів і робочих місць, прести­жу.

Політика ЄС щодо досліджень та інновацій зосереджується довкола трьох головних завдань:
-перетворення Європи на привабливе місце для першокласних науковців;
-сприяння інноваційності й конкурентоспроможності європейської промисловості та бізнесу;
-вирішення найгостріших питань сучасного європейського суспільства за допомогою науки.

В Україні вже є інноватори та науковці, які співпрацюють із європейськими партнерами.

Автономне житло

Це проект молодих фізиків, що хотіли створити щось нове, революційне в галузі будівництва, яку традиційно вважають консервативною. Їхня історія починалася саме з наукомісткої складової. Стартап уже дістав підтримку в межах Інструменту для малого та середнього бізнесу програми ЄС Horizon 2020 і претендує на соліднішу допомогу в наступну її фазу. http://bit.ly/2DCpz60

Нанолабораторія

За фінансової підтримки ЄС в Інституті фізики НАНУ створено міжнародну сучасну лабораторію спектроскопічного аналізу. Завдяки грантам вдалося зробити ремонт у лабораторії, закупити сучасне обладнання, провести сучасні дослідження, залучити до колективу молоді кадри. У лабораторії за допомогою сучасних спектроскопічних методів будуть проводити кількісні та якісні аналізи неруйнівного втручання в об’єкт дослідження, характеризуємо широкий спектр нанокомпозитів, вивчати різні оптичні ефекти на металевих і вуглецевих наноструктурах, досліджувати різні біологічні об’єкти - від моношарів молекул до одиночних клітин.

Озонотерапія

Цей проект стосується безпеки в харчовій промисловості, а саме боротьби з грибками та мікотоксинами. Група фізиків із Харківського фізико-технічного інституту займалися фізикою розрядів, і звідти ж взялося обладнання з видобутку озону, яке заявили як стартап. Озон є сильним окислювачем, котрий використовують у дезінфекції біологічних складників, до яких належать різні гриби й відповідно мікотоксини. Вчені займаються технологією зберігання пшениці та ячменю. Технологія є дуже конкурентоспроможною. 

http://h2020.com.ua/uk/

http://cosme.me.gov.ua/

ДЖЕРЕЛО