Прес-центр18 березня 2016, 11:03

Результати економічного форуму «ЛУГАНСЬКА ОБЛАСТЬ: перспективи розвитку, виклики та можливості».

Найважливішим результатом проведеного заходу стало підписання п’яти меморандумів про співпрацю між Луганською облдержадміністрацією та:

·        ПАО «Укрзалізниця» – щодо будівництва залізничної гілки протяжністю 45 км (Білокуракине-Сватове) для відновлення залізничного сполучення та зменшення логістичних витрат шістьох елеваторів північної частини регіону; орієнтовна вартість проекту
433,5 млн грн;

·        Міжнародним фондом «Відродження» – щодо  сприяння відновленню інфраструктури регіону, розвитку малого бізнесу, вирішення гуманітарних питань;

·        Німецьким товариством міжнародного співробітництва в Україні GIZ – щодо сприяння відновленню інфраструктури регіону, надання допомоги постраждалому населенню, розвитку підприємництва;

·        Торгово-промисловою палатою України – щодо залучення інвестицій у реальний сектор економіки та реалізації інноваційних проектів, сприяння збільшенню обсягів експорту та розвитку імпортозамінного виробництва в області;

·        АТ «Ощадбанк» – щодо доступу суб’єктів малого та середнього підприємництва до фінансових ресурсів на території Луганської області в населених пунктах, які контролюються українською владою.

 

Разом з тим, підприємства – учасники форуму підписали з потенційними партнерами
38 протоколів про наміри щодо реалізації своєї продукції, як в Україні, так і поза її межами.

Так, за сприяння Торгово-промислової палати України опрацьовується питання постачання підприємствами ТОВ «Сфера» та ПСП «Агрофірма Привілля» м’ясної продукції до Республіки  Казахстан, а також розширення ринку збуту борошна, яке виробляється ТОВ «Айдарський пекар».

Значний інтерес у представників ділових кіл Китайської Народної Республіки викликала продукція ТОВ «Марківський сиродільний завод» та ПСП «Агрофірма Привілля» – досягнуто домовленості про постачання продукції вищевказаних підприємств до Китаю.

Для підвищення ефективності розвитку агропромислового комплексу області Міністерством аграрної політики та продовольства України створюється спеціальна комісія щодо надання допомоги по запровадження пілотних проектів в сфері АПК. Разом з тим, Мінагрополітики з метою пошуку потенційних інвесторів ініційовано процедуру приватизації чотирьох кінних заводів, розташованих на території області, які належать ДП «Конярство України».

Найбільш енерговитратні підприємства області ПАТ «Лисичанський склозавод «Пролетарій», ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання «Азот» та ПАТ «Рубіжанський картонно-тарний комбінат», отримали пропозиції від ПП «Термодомстрой» (м. Харків) щодо переходу на більш дешевий газ, який можливо отримувати від газифікації вугілля за новими технологіями. Після підготовки техніко-економічного обґрунтування розпочнеться робота з впровадження зазначеної технології на підприємствах Луганщини.

Під час роботи тематичних інфраструктурно-інвестиційних майданчиків до уваги керівників міжнародних організацій презентовано Генеральний план відбудови інфраструктури населених пунктів Луганської області, проекти дорожнього будівництва у Луганської області та програму теплової санації будинків гуманітарної та соціальної спрямованості. Проведено переговори з німецькою фірмою INTERCON щодо генеральної реконструкції автодороги Кремінна-Горське протяжністю 7,2 км. Досягнуто попередніх домовленостей щодо залучення німецької фірми до проведення ремонтних робіт, зокрема, в рамках проекту запланована поставка до області повної комплектації техніки та матеріалів, а також навчання спеціалістів.

Представники проекту Глобального екологічного фонду та Агентства ООН з промислового розвитку (ЮНІДО) «Підвищення енергетичної ефективності та стимулювання використання відновлювальних джерел енергії в агро-харчовій промисловості та інших малих та середніх підприємствах в Україні» зацікавилися трьома проектами області щодо придбання обладнання та заміни котлів. Крім цього, представники проекту пообіцяли долучати ТОВ НВФ «Мікрохім» до реалізації вже діючих проектів.

Досягнута попередня домовленість з НЕК «Укренерго» про розробку техніко-економічного обґрунтування для будівництва підстанції ПС «Кремінська», що дозволить отримати надійне енергоджерело та поєднатися з енергосистемою України (експлуатація підстанції надасть можливість працевлаштування понад 100 осіб.

ПАТ «Рубіжанський картонно-тарний комбінат» – найбільший в Україні виробник транспортної упаковки з гофрованого картону. В ході ділового спілкування з учасниками форуму виявлено зацікавленість у продукції підприємства, отримана попередня домовленість щодо постачання продукції українським виробникам.

ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання «Азот» проведена зустріч з Міністром аграрної політики та продовольства О.М. Павленко і отримана попередня домовленість щодо постачання добрив підприємства аграріям України.

ПрАТ «СНВО «Імпульс» викликало зацікавленість у представників делегацій Китаю та Бангладеш. У подальшому заплановано налагодження виробничих зв’язків.

ТОВ КДЦ «Фармбіотест» та ТОВ НВФ «Мікрохім» налагодили контакти з Торгово-промисловою палатою м. Києва і домовились про рекламу своєї продукції.

ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Зоря» налагодило зв’язки щодо постачання своєї продукції виробничому об’єднанню «Макеєввугілля».

ТОВ «Склопластик» проведено зустрічі з аграріями нашого регіону щодо налагодження обласної кооперації. Крім цього, представники делегацій Польщі та Чехії виявили зацікавленість продукцією підприємства.