Прес-центр13 грудня 2018, 14:12

Зустріч представників облдержадміністрації з представниками «кластеру укриття»

В Луганській області на часі складна ситуація з житлом, чотири роки безперервного конфлікту на Сході України призвели до того, що значно зросла кількість домогосподарств, які зазнали ушкоджень. Конфлікт продовжує ускладнювати повсякденне життя мешканців, які втратили свої будинки та землю і потребують особливої уваги та допомоги.

Одним з завдань облдержадміністрації є допомога населенню та внутрішньо переміщеним особам, постраждалим в ході бойових дій. Для вирішення зазначеного питання 31 жовтня 2018 року заступником голови Юрієм Клименко була проведена нарада з обговорення питань відшкодування збитків за втрату житла та іншої власності під час диверсій, надзвичайних ситуацій та у ході виконання АТО/ООС. Одним з питань обговорювалось потреба активізації міжнародних партнерів в цьому напрямі.

Департаментом з метою опрацювання можливості залучення коштів міжнародних організацій для вирішення житлових проблем громадян, які постраждали внаслідок проведення АТО/ООС на території Луганської області було направлено лист Керівнику польових офісів Управління з координації гуманітарних справ ООН в Україні щодо розгляду можливості надання допомоги мешканцям для відновлення, ремонту та забезпечення житлом, що постраждало внаслідок бойових дій і надання інформації щодо існуючих програм, які направлені на вирішення зазначеної проблеми.

В продовження опрацювання зазначеного питання було досягнуто домовленостей з нашими міжнародними партнерами щодо проведення в Луганському Центрі розвитку місцевого самоврядування 12.12.2018 року зустрічі за участі представників Департаменту житлово-комунального господарства, Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації в форматі робочого засідання (координаційної ради) з питань реалізації в Луганській області проектів, програм та ініціатив, які реалізуються за рахунок міжнародної допомоги.

У підсумку зустрічі з представниками Кластеру Житла, УВКБ ООН, ADRA, NRC, OCHA досягнуті домовленості щодо спільної координації, обміну інформацією між всіма зацікавленими сторонами, створення єдиної бази об'єктів, що були пошкоджені та відновлені, а також планування подальших спільних дій задля вирішення зазначених питань.