Гаряча лінія облдержадміністрації
063-306-48-50
066-833-68-31
056-720-70-94
Оперативний черговий облдежадміністрації
095-910-19-20
Гаряча лінія з гуманітарних питань
0800-332-475
Департамент економічного розвитку, торгівлі та туризму облдержадміністрації інформує, що за даними оприлюдненого Державною службою статистики України моніторингу цін на соціально значущі товари за другу декаду березня 2016 року, в порівнянні з першою декадою березня 2016 року, на контрольованій українською владою частині Луганської області склалась наступна цінова ситуація.
Знизилися ціни на:
- яйця курячі (на 10,5 % – з 13,14 грн до 11,76 грн);
- капусту ( на 4,2 % – з 10,24 грн до 9,81 грн);
- цибулю ріпчасту (на 3,8% – з 8,75 грн до 8,42 грн);
- свинину (на 3,6% – з 60,91 грн до 58,71 грн);
- сало (на 3,0 % – з 37,95 грн до 36,80 грн);
- олію соняшникову (на 2,7% – з 29,02 грн до 28,24 грн);
- борошно пшеничне (на 1,0% – з 8,10 грн до 8,02 грн);
- цукор (на 1,0% – з 15,52 грн до 15,37 грн);
- масло вершкове (на 0,5% – з 99,92 грн до 99,44 грн);
- картоплю (на 0,4 % – з 5,60 грн до 5,58 грн).
Незмінними залишились ціни на :
хліб пшеничний з борошна першого ґатунку (11,46 грн), хліб житній, житньо-пшеничний (10,56 грн), рис (18,08 грн), яловичину (74,65 грн), м’ясо птиці (тушки курячі) (36,88 грн), макаронні вироби (9,74 грн), крупу гречану (30,84 грн), сир м’який (70,00 грн), ковбаси варені першого ґатунку (45,00 грн), молоко (9,25 грн), буряк (8,81 грн).
Поряд з цим спостерігається підвищення цін на:
- сметану (на 2,8% – з 29,61 грн до 30,43 грн);
- моркву (на 1,4 % – з 11,80 грн до 11,96 грн).
Середні роздрібні ціни на крупу гречану, рис та цукор по області входять до трійки найвищих серед інших регіонів України.
Разом із тим, на Луганщині зафіксовані одні з найнижчих в Україні ціни на молоко, ковбаси варені першого ґатунку, свинину, олію соняшникову та яловичину, борошно пшеничне.
Крім того, в області нижчі за середньоукраїнські ціни на: сало (на 11,6%), яловичину (на 9,4%), свинину (на 8,1%), борошно пшеничне (на 6,6%), олію соняшникову (на 6,5 %), масло вершкове (на 5,3 %), сметану (на 4,7%), сир м’який (на 2,5%), м’ясо птиці (на 2,2%), яйця курячі (на 1,6%), цибулю ріпчасту (на 1,5 %), капусту (на 1,3%).
Загалом темпи зміни цін на основні продовольчі товари протягом другої декади березня 2016 року на споживчому ринку області не перевищують темпів, що відслідковуються в цілому по Україні.