Прес-центр6 квітня 2018, 15:04

Суб’єкти господарювання та громадяни отримали більше 60 тисяч послуг через центри надання адміністративних послуг області

В області на території, що контролюється українською владою, створені та діють 17 центрів надання адміністративних послуг, із них: 11 районних, 4 міських та 2 центри Біловодської та Новопсковської селищних рад, які обслуговують об’єднані територіальні громади.

Крім того, у минулому році рішеннями Білокуракинської, Красноріченської, Троїцької та Чмирівської селищних рад було створено центри, які обслуговуватимуть відповідні об’єднані територіальні громади. На теперішній час ці центри свою діяльність ще не розпочали, а їх відкриття заплановане на ІІ квартал 2018 року.

Протягом I кварталу поточного року через центри суб’єктам господарської діяльності та громадянам надано 62,6 тис. адміністративних послуг. У порівнянні з аналогічним періодом 2017 року цей показник зріс на 7,0 %.

В середньому за місяць через центри надавалося 20,9 тис. адміністративних послуг, що на 7,2 % більше аналогічного періоду минулого року.

У звітному періоді через центри надавалось від 36 (у центрі Біловодської селищної ради) до 183 (у центрі м. Сєвєродонецька).

Найбільша кількість видів послуг надавалась через центри м. Сєвєродонецька (183), Попаснянського (113), Новопсковського (112) та Міловського (109) районів.

Через центри надаються найбільш популярні адміністративні послуги:

− у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців;

− у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно;

− Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру (крім центру Новопсковської селищної ради).

Адміністративні послуги у сфері реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання/перебування особи, згідно з чинним законодавством, надаються через центри у містах: Лисичанську, Сєвєродонецьку, Рубіжне, Кремінна та  Білокуракинської і Новопсковської ОТГ.

Центрами області надається послуга Державної міграційної служби України щодо вклеювання до паспорта громадянина України фотокартки при досягненні громадянином 25- і 45-річного віку.

У зв’язку зі змінами у законодавстві, починаючи з 04.04.2017 паспорт громадянина України оформлюється всім категоріям громадян, починаючи з 14-річного віку, у формі картки, яка містить безконтактний електронний носій, територіальними органами ДМС, що забезпечені відповідним обладнанням.

Лисичанською та Сєвєродонецькою міськими радами придбано робочі станції для оформлення та видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон з безконтактним електронним носієм або паспорта громадянина України у формі картки та відповідні послуги планується надавати у поточному році.

За ініціативою Департаменту економічного розвитку, торгівлі та туризму облдержадміністрації проводилась відповідна робота щодо придбання обладнання для центрів області у рамках реалізації проекту «Зміцнення громадської довіри» (UCBI II), який виконується при підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Проектом визначено 8 центрів (Лисичанський, Рубіжанський, Біловодський, Міловський, Новоайдарський, Попаснянський, Сватівський, Старобільський) для яких планується придбання такого обладнання.

Кремінський міський, Марківський та Новопсковський районні центри і центри Білокуракинської, Красноріченської, Новопсковської та Чмирівської ОТГ включено до переліку центрів, для яких, в рамках реалізації Програми з відновлення та налагодження миру ПРООН, планується придбати обладнання для видачі паспортних документів.