Прес-центр23 травня 2018, 15:05

Економічно активні підприємства області нарощують обсяги виробництва

Стан справ у промисловому комплексі Луганщини, перспективи його розвитку та фіскальної дисципліни розглянули сьогодні, 23 травня, в облдержадміністрації.

Відкриваючи нараду, заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко наголосив, що наразі на Луганщині склалася непроста ситуація з наповненням бюджету.

Доповідаючи про проблемні питання ведення бізнесу, він нагадав, що у зв’язку з економічною блокадою з квітня 2017 року обласний бюджет недоотримав приблизно 1 млрд гривень на рік. Крім того, з 4,5 млрд гривень річного облбюджету бюджет розвитку складає трохи більше 550 млн гривень, що не дозволяє швидко вирішувати глобальні інфраструктурні питання. Луганщина – єдина в Україні область з дефіцитним бюджетом.

Причини об’єктивні: майже вся промисловість наразі знаходиться на тимчасово непідконтрольній українській владі території.

«Обласна влада робить все від неї залежне задля створення більш привабливих умов для ведення бізнесу, створення робочих місць, та, відповідно, підвищення бюджетних надходжень. Ми підтримуємо кожне промислове підприємство в межах своїх повноважень», – відзначив Юрій Клименко, звертаючись до промисловців.

Одним із ключових питань за цим напрямом є енергетична безпека. Заступник голови облдержадміністрації зауважив, що  будівництво електропідстанції в Кремінній дозволить налагодити роботу великих промислових підприємств, які сьогодні неактивні. Важливим є і встановлення сонячних батарей у Рубіжному. Повідомив Юрій Клименко також про розробку алгоритму більш ефективної взаємодії з ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання».

У свою чергу, директор Департаменту регіонального розвитку, промисловості, інфраструктури та енергозбереження облдержадміністрації Сергій Шелест зосередив увагу присутніх на стані справ у промисловому комплексі та перспективах його розвитку.

Через бойові дії, як зазначив спікер, область втратила 2/3 промислового потенціалу. Наразі на підконтрольній українській владі території області діють 438 підприємств – 6 великих, 77 середніх та 355 малих. Основна частина з них зосереджена у Сєвєродонецьку, Лисичанську, Рубіжному та Кремінній. Їх питома вага в загальному обсязі реалізації промпродукції складає майже 50 %.

Загалом обсяг реалізованої продукції за 2017 рік в області склав майже 23 млрд гривень. Індекс виробництва цієї продукції дорівнює 69 %. Це на 24 % менше, ніж за підсумками 2016 року, що також є наслідком економічної блокади.

Разом з тим, Сергій Шелест акцентував, що нарощують обсяги виробництва ТОВ «НВП «Зоря», ПрАТ «Рубіжанський картонно-тарний комбінат», ТДВ «Попаснянський вагоноремонтний завод», ТОВ «Рубіжанська панчішна мануфактура», ТОВ «НВО «Сєвєродонецький Склопластик» та ПрАТ «СНВО «Імпульс».

На нараді були присутні представники фіскальних та контролюючих органів, разом з якими присутні розглянули важливі питання життєдіяльності підприємств.

Так, в.о. начальника Головного управління ДФС у Луганській області Ольга Височина доповіла про надходження податків та зборів від промислових підприємств регіону.

Начальник Луганської митниці ДФС Андрій Радченко – про здійснення митного контролю на постах обласної митниці.

Під час наступних зустрічей у такому форматі на питання промисловців відповідатимуть представники банківської сфери та вишів Луганщини.