Прес-центр12 лютого 2021, 14:02

Мінсоцполітики підбило підсумки минулого року та окреслило перспективи розвитку на 2021 рік

Заступник голови облдержадміністрації Катерина Безгинська взяла участь у засіданні колегії Мінсоціполітики під головуванням міністра Марини Лазебної. 

Під час заходу були озвучені основні результати у соціальній сфері у 2020 році та основні завдання міністерства на 2021 рік, а також план розвитку соціальної сфери в умовах децентралізації.

Перед початком розгляду основних питань Марина Лазебна подякувала усім співробітникам сфери соціальної допомоги, які працюють протягом усього перебігу пандемії і незважаючи на всю важкість – продовжують працювати задля людей. Крім того, Луганську область було відзначено як один з найуспішніших регіонів за рівнем організації надання соціальних послуг та формування структури соцзахисту населення в новостворених і існуючих ОТГ.
Вона зазначила, що у країні продовжується зростання основних державних соціальних стандартів та гарантій. Забезпечено зростання прожиткового мінімуму темпами, що перевищує рівень інфляції. Протягом 2020 року розмір прожиткового мінімуму підвищився та 8 % (індекс споживчих цін за 2020 рік становив 105 %). Рівень забезпечення прожиткового мінімуму підвищено для працездатних осіб, які отримують державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям –  з 21 % до 25 %, а також для дітей, які виховуються у малозабезпечених сім’ях – з 85 % до 130 відсотків.

Підвищення пенсійного забезпечення найбільш вразливих категорій осіб у 2020 році запроваджено низку підвищень виплат. Загальна сума доходів бюджету Пенсійного фонду України за 2020 рік склала 466,1 млрд грн, що на 31,2 млрд грн більше у порівнянні відповідним періодом минулого року (107,2 %), з яких 184,5 млрд грн – кошти  Державного бюджету України та 281,6 млрд грн – власні кошти.

У 2020 році до бюджету Пенсійного фонду України від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування надійшло 254,5 млрд грн, при запланованих 274,2 млрд  гривень. Недоотримано 19,7 млрд гривень. Реалізовано доступ громадян до електронних сервісів Пенсійного фонду у зручному форматі з мобільних пристроїв (смартфонів та планшетів) – мобільний застосунок «Пенсійний фонд». Впроваджено електронний сервіс вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України «Пенсійний калькулятор» в частині надання можливості автоматичного завантаження даних для обчислення страхового стажу та заробітної плати з реєстру застрахованих осіб з подальшим їх використанням для проведення прогнозного розрахунку пенсії.

З метою продовження проведення реформ у соціальній сфері у 2021 році основна увага буде зосереджена на питаннях зростання рівня пенсійного забезпечення, створення передумов для ефективного функціонування накопичувальної пенсійної системи, запровадження нових підходів до визначення та застосування прожиткового мінімуму тощо.

Марина Лазебна відзначила, що найголовнішими факторами успішної децентралізації є – відсутність дублювання повноважень, якісне фінансування соціального сектору, ефективне засвоєння коштів для створення всіх умов для надання найкращого сервісу для людей, які перебувають у скруті.