Прес-центр4 жовтня 2019, 13:10

Надано методичну допомогу об’єднаним територіальним громадам щодо захисту прав дітей та соцзахисту

Протягом вересня в рамках проекту «Розвиток соціальної згуртованості в Україні шляхом посилення регіонального та місцевого соціального захисту внутрішньо переміщених осіб, ветеранів та інших осіб, які постраждали від конфлікту» фахівцями структурних підрозділів облдержадміністрації здійснено низку робочих поїздок до об’єднаних територіальних громад.

Зокрема, Лозно-Олександрівської, Нижньодуванської, Великочернігівської, Веселівської, Калмиківської, Коломийчиської, Красноталівської, Марківської, Привільської, Троїцької, Чмирівської, Шульгинської.

Під час нарад обговорено актуальні питання щодо захисту прав дітей, механізму взаємодії управлінь соціального захисту населення РДА та відділів/секторів або уповноважених осіб з питань соціального захисту населення виконкомів ОТГ й надавачів соціальних послуг в питаннях надання адміністративних послуг соціального характеру та соціальних послуг населенню в умовах децентралізації. 

У заходах взяли участь уповноважені представники виконкомів ОТГ, надавачів соціальних послуг, служб у справах дітей, структурних підрозділів з питань соціального захисту населення, засновниками яких є об’єднані територіальні громади та райдержадміністрації, профільні заступники голів райдержадміністрацій.

Також розглянуті проблемні питання, які виникають під час застосування Методичних рекомендацій, затверджених наказами Міністерства соціальної політики України від 18.07.2018 № 1029а та від 25.02.2019 № 282, якими визначено порядок впровадження інтегрованої моделі соціального захисту в ОТГ й організації та забезпечення діяльності ОТГ у сфері соціального захисту населення. Надані рекомендації щодо створення ринку праці та легалізації робочих місць, про необхідність впровадження посади «інспектор з праці» в кожному ОТГ.

Розглянуто шляхи та механізми визначення потреби населення в соціальних послугах, забезпечення необхідного фінансування таких послуг та здійснення соціального замовлення.

Роз’яснені питання щодо застосування Закону України «Про соціальні послуги», який набуде чинності з 01.01.2020 року, та  постанови Кабінету Міністрів України від 29.12.2009 № 1417 «Деякі питання діяльності територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг)» в умовах ОТГ.

Проект реалізується Stabilization Support Services за підтримки посольства Великої Британії в Україні, та за участю Програми Радник за представництвом пані Яни Любимової та пані Юліани Гасанбекової фахівцями Департаменту соціального захисту населення, Луганського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Служби у справах дітей Луганської облдержадміністрації.