Прес-центр8 жовтня 2019, 13:10

Перші керівники на місцях несуть персональну відповідальність за освоєння коштів ДФРР, –Віталій Комарницький

Території мають підвищити рівень виконання проєктів, що реалізуються за рахунок Державного фонду регіонального розвитку. На цьому наголосив голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Віталій Комарницький під час апаратної наради сьогодні, 8 жовтня.

Зв його словами, пріоритети у фінансуванні проєктів ДФРР надаватимуться на державному рівні тим територіям, які мають високі показники їх реалізації. Відтак, невикористані гроші, що отримали замовники у поточному році, можуть повернутися до державного бюджету. Замовники, які не виконали плани-графіки реалізації проєктів вимушені будуть завершувати роботи за власний рахунок.

«Перші керівники на місцях несуть персональну відповідальність за освоєння коштів ДФРР», – підкреслив Віталій Комарницький.

Як зауважив під час наради директор Департаменту економічного розвитку, зовнішньоекономічної діяльності та туризму ОДА Сергій Медведчук, Державний фонд регіонального розвитку є одним із основних джерел фінансування інвестиційних програм і проєктів, направлених на розвиток області.

Розподіл для області на 2019 рік становить 489,8 млн грн. На цей час затверджено 41 проєкт на суму 434,5 млн грн. До переліку інвестиційних програм і проєктів включено 33 перехідних проєкти на суму 341,1 млн грн та 8 проєктів, реалізація яких починається в 2019 році, на суму 93,4 млн грн.

«Станом на 1 жовтня отримано 343,8 млн грн, використання складає 129,9 млн грн, або 37,8 % від профінансованих коштів. Кошти на рахунки розпорядникам нижчого рівня надходили в червні, серпні та вересні 2019 року», – проінформував доповідач.

Сергій Медведчук також звернув увагу, що обов’язковою умовою реалізації проєктів за рахунок ДФРР є співфінансування з місцевого бюджету, однак часто ця умова не витримується: «Аналіз показників касових видатків відповідних місцевих бюджетів свідчить, що по деяких проєктах відповідне співфінансування здійснюється в неповному обсязі, або взагалі відсутнє при наявності проведених видатків за рахунок фонду. З метою недопущення порушення бюджетного законодавства розпорядникам коштів необхідно забезпечувати пропорційне співфінансування з місцевих бюджетів інвестиційних програм і проєктів, що реалізуються за рахунок коштів ДФРР».

Віталій Комарницький в режимі відеоконференції заслухав керівників територій щодо проблемних питань реалізації проєктів та наголосив на необхідності більш ефективного використання бюджетних коштів.