Прес-центр3 квітня 2023, 16:04

Розблоковано доступ до 93 реєстрів/систем в територіальних громадах Луганщини

На початку повномасштабної війни з міркувань безпеки та захисту даних була призупинена робота державних реєстрів та автоматизованих систем на території Луганської області.

Загальна кількість заблокованих реєстрів та автоматизованих систем складала 154.

На сьогодні розблоковано 93 доступу до реєстрів/систем в територіальних громадах. Зокрема:
 Реєстру пошкодженого та знищеного майна;
 Реєстру територіальної громади за допомогою власної інформаційно-комунікаційної системи «ЦНАП-SQS» без взаємодії з іншими реєстрами та відомчо-інформаційної системи ДМС;
 Державного реєстру речових прав на нерухоме майно у вигляді інформаційної довідки;
 ПК «ІІС «Соціальна громада»;
 Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг Єдиної інформаційної системи соціальної сфери;
 Єдиної інформаційно-аналітичної системи «Діти»;
 Інформаційної системи управління освітою;
 Програмно-апаратного комплексу «Автоматизований інформаційний комплекс освітнього менеджменту»;
 Єдиної державної інформаційної бази з питань освіти;
 Єдиної інформаційної системи соціальної сфери ВПО;
 Централізованого банку даних з проблем інвалідності;
 Автоматизованої системи обробки документації отримувачів пенсій та допомоги на базі комп’ютерних технологій (АСОПД/КОМТЕХ);
 Єдиної інформаційної бази даних про ВПО (ЄІБД ВПО);
 Реєстру будівельної діяльності з обмеженим доступом.

Усі військові адміністрації Луганської області підключені до Реєстру пошкодженого та знищеного майна. У ньому міститиметься інформація щодо всіх етапів процесу отримання компенсації — від подання заявки до її верифікації та отримання житла.

Разом із тим в центральних органах виконавчої влади на розгляді залишається 18 листів ЛОВА, РДА, ВА щодо розблокування доступу до 22 реєстрів/систем Мін’юста, Мінсоцполітики, Мінрегіону, Міносвіти.

Лідерами по відновленню доступу до реєстрів/систем є Сєвєродонецька райдержадміністрація, Троїцька, Марківська, Білокуракинська та Чмирівська військові адміністрації.

Відповідно до вимог чинного законодавства (окупація території, відсутність наявних технічних можливостей) на сьогодні неможливо відновити доступ до Реєстру територіальної громади, Єдиного державного демографічного реєстру, Державного земельного кадастру, деяких Єдиних державних та Державних реєстрів, держателем яких є Мін’юст, Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, також функціонал окремих послуг залишається обмеженим із міркування безпеки.

Водночас на період дії воєнного стану доступ до Єдиного державного реєстру виборців, до якого були підключені 4 РДА, також заблоковано згідно з постановою ЦВК від 24.02.2022 № 61 «Про тимчасове припинення функціонування автоматизованої інформаційно-комунікаційної системи «Державний реєстр виборців» на час дії воєнного стану».

Координує роботу щодо розблокування доступу до автоматизованих систем та реєстрів Департамент економічного розвитку та зовнішньоекономічної діяльності облдержадміністрації.