Прес-центр6 лютого 2019, 16:02

У Сєвєродонецьку презентували методичні рекомендації щодо оцінки ризиків виникнення конфліктів унаслідок збройного конфлікту

Сьогодні, 6 лютого, в облдержадміністрації відбулося обговорення розроблених Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Методичних рекомендацій щодо оцінки ризиків виникнення конфліктів в громадах, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту.

Відкриваючи захід, заступник голови облдержадміністрації Геннадій Іваненко зауважив: «Вже п’ятий рік Луганщина та Донеччина потерпають від бойових дій. Також здійснюється значна інформаційна агресія. У свою чергу, наша держава робить все залежне, щоб протистояти цьому».

В обговореннях узяв участь перший заступник Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Юсуф Куркчі.

Від підкреслив, що представлений алгоритм є додатковим інструментом для збільшення ефективності місцевої влади та оперативності її реагування на будь-які виклики, пов’язані з роботою в громаді.

«Це має надати досконалу інструментальну базу для підвищення спроможності громад, стійкості до всіх наявних викликів», - сказав високопосадовець.

Серед етапів оцінки ризиків виникнення конфліктів та їх вирішення у методичних рекомендаціях зазначені збір інформації та оглядове обстеження громади, аналіз інформації, виявлення та пріоретизація факторів ризику, розробка та затвердження заходів щодо підвищення спроможності громади та зменшення ризиків, імплементація, її моніторинг та оцінка результатів.

Тобто, методичні рекомендації мають допомогти у визначенні базових показників, які допоможуть краще зрозуміти вразливість, соціальну згуртованість громади та визначити ризики виникнення конфліктів.

Застосування методичних рекомендацій сприятиме реалізації цілого комплексу заходів щодо зміцнення стійкості громад, які зазнали негативного впливу внаслідок збройної агресії РФ на Сході України.

Серед них поліпшення захисту соціально вразливих груп, примирення всередині громади, соціальна згуртованість, зміцнення громадської безпеки, доступ до правосуддя тощо.

Отримані результати знадобляться в плануванні майбутніх заходів щодо зменшення факторів ризику виникнення конфліктів, програм щодо зміцнення спроможності громад, їх соціально-економічного розвитку, розробки стратегій тощо.