Прес-центр18 листопада 2016, 12:11

Відзнака обласних переробних підприємств – якість та широкий асортимент

Значний вклад в ефективний розвиток сільського господарства вносять підприємства переробної галузі, які з року в рік удосконалюють технології виробництва.

Суттєвий приріст зафіксовано у борошномельно-круп’яній промисловості: в цьому році вже вироблено продукції 27,2 тис. тонн. Обсяг реалізованої продукції склав 77,2 млн грн. А в порівнянні з 2015 роком, виробництво борошна збільшилось в 4,5 рази.

Окрім забезпечення внутрішнього ринку Луганщини, підприємства реалізують борошно в Донецьку, Харківську та Дніпропетровську області. Провідними підприємствами галузі є – ТОВ «Айдарський пекар» та ТОВ «Айдар Милам».

Переробкою молока займається шість підприємств, річна потужність яких 135 тис. тонн. На промислову переробку поступає 19 % від загального валового виробництва молока.

Асортимент продукції налічує більше 90 найменувань. Провідними підприємствами галузі є – ЗАТ «Біловодський МРЗ», ТОВ «Марківський сироробний завод», ПП «Продгрупсервіс», ПАТ «Старобільський молокозавод». Продукція була реалізована на 143,7 млн грн.

1862 тонн виготовлено молочної продукції, 2776 тонн – кисломолочних продуктів, 989 тонн – вершкового масла, 272 тонн – твердого сира, 280 тонн – свіжого сира.

Збереглася тенденція щодо збільшення виробництва хліба та хлібобулочних виробів. У цьому році її вироблено на 27,1 % більше, ніж в минулому.

Також на 10,2 % збільшились обсяги переробки та виробництва соняшникової олії. Провідні підприємства галузі – ТОВ «Сватівська олія», ТОВ «Агро Кепітал Груп ЛТД», ТОВ «Слобожанський завод продтоварів», ТОВ «Старобільський завод продовольчих товарів».

Незважаючи на жорстку конкуренцію на споживчому ринку, високі вимоги щодо якості та безпечності продукції, підприємства харчової промисловості області мають перспективи щодо розширення та освоєння нових ринків збуту. Пріоритетними напрямами подальшого розвитку галузі є – впровадження новітніх технологій, технічне переоснащення підприємств, поліпшення якості та розширення асортименту продукції.

Для утримання стабільної цінової ситуації та насичення ринку основними продуктами харчування в містах та районних центрах області регулярно проводяться ярмарки-продажі, де реалізується продукція сільгоспвиробників та переробних підприємств області. У 2016 році проведено 824 ярмаркових заходи на суму 71,8 млн грн.