Прес-центр17 серпня 2019, 13:08

Віталій Комарницький привітав учасників «Слобожанського спасу»

Сьогодні, 17 серпня, голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Віталій Комарницький відвідав ХІІ Всеукраїнський фестиваль-конкурс народної творчості аматорських колективів та виконавців «Слобожанський спас».

Захід відбувся у місті Сватове на Майдані Злагоди, який зібрав близько 600 учасників, серед яких – гості з Києва, Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Кіровоградської, Львівської, Миколаївської, Полтавської, Сумської, Харківської, Чернігівської областей та земляки з рідної Луганщини.

Відкриваючі свято, очільник області зазначив, що проведення такого заходу має значний вплив на популяризацію декоративно-прикладного мистецтва, збереження українських звичаїв та надбань минулого краю, самобутньої народної творчості не тільки нашої області, а й всієї України.

«Це невипадково такий Фестиваль відбувається саме на Сватівщині. Адже, такого різнобарв’я етносів, національностей, традицій та культур не має жодна область як наша Луганщина, – зауважив Віталій Комарницький. – Вікове прагнення українців на самовизначення підтверджується тут, на Слобожанщині. А назва Сватове символізує одвічне прагнення українців до гуртування».

Він подякував колективам і виконавцям, що незважаючи на негоду, вони виступили професійно, та побажав творчої наснаги, родинного затишку й миру.

Під час заходу можна було ознайомитися з виставками майстрів народного мистецтва, сучасного декору «UKRAINIAN Launge ZONE» та старожитностей.

Також були проведені майстер-класи з вокально-хорового та декоративно-ужиткового мистецтва.

Учасники та гості Фестивалю змогли поласуватись медом, запашним хлібом та справжніми українськими стравами.

Наприкінці свята, увечері, відбудеться виступ Луганського обласного козачого кінного театру та гала-концерт.

Також будуть нагороджені переможці фестивалю-конкурсу у номінаціях: «Слобожанські візерунки» «Слобожанський вернісаж», «Калинова зоря», «Козача вольниця», «Пісенна слобода» та «Поетичний курінь».