Прес-центр4 вересня 2017, 15:09

Громадяни можуть ввозити канадські товари за зниженими ставками ввізного мита

Угода про вільну торгівлю між Україною та Канадою, яка набула чинності 01 серпня 2017 року, не містить обмежень щодо можливості здійснення громадянами преференційної торгівлі товарами з Канади.

Необхідною умовою для застосування преференційних і знижених ставок ввізного мита є підтвердження походження товарів з Канади, а саме декларація про походження, яка оформляється канадським експортером і вказується на інвойсі або іншому комерційному документі, що містить опис товару з достатньою для його ідентифікації деталізацією.

Декларація про походження дійсна протягом 12 місяців з дати її заповнення експортером або протягом більш тривалого терміну, встановленого імпортером.

Також згідно з п. 2 ст. 3.16 «Зобов'язання по експорту» угоди кожна сторона повинна забезпечити, щоб декларація про походження була заповнена експортером на території сторони, звідки походять товари, для отримання преференційного тарифного режиму для цього товару на території іншої сторони.

Крім того, згідно з п. 1 ст. 3.18 «Зобов'язання по імпорту» угоди кожна сторона повинна забезпечити, щоб для надання преференційного тарифного режиму імпортер:

- подав митному органу імпортера декларацію про походження;

- якщо цього вимагає митний орган імпортера, надав переклад декларації про походження;

- якщо цього вимагає митний орган імпортера, представив на додаток до декларації свідоцтво про відповідність товару умовам, необхідним для застосування угоди.

Відповідне роз'яснення дано ДФС України в листі від 10 серпня 2017 року № 21336/7/99-99-19-04-17.

 

* Матеріал підготовлено за інформацією Харківської ТПП