Прес-центр31 cічня 2018, 09:01

Конкурс малих грантів від ООН (ПРООН)

Програма розвитку ООН (ПРООН) оголошує конкурс малих грантів для неурядових організацій в громадах-партнерах Донецької та Луганської областей з метою забезпечення громадської безпеки та допомоги вразливим групам населення у створенні стійких адвокаційних органів, а також задля підвищення рівня поінформованості про права людини в громадах, які постраждали від конфлікту.

Дедлайн подачі заявки на участь – 10 лютого 2018 року

Учасники конкурсу: неурядові регіональні організації Донецької та Луганської областей, які здійснюють діяльність на території громад-партнерів ПРООН в Луганській області (див. перелік нижче). Конкурс не передбачає надання грантів прибутковим організаціям, політичним партіям, релігійним організаціям та приватним (фізичним) особам.

Луганська область: Новопсковська ОТГ, Білокуракінська ОТГ, Красноріченська ОТГ, Троїцька ОТГ, Біловодська ОТГ, Чмирівська ОТГ, Марківська, Кремінська, Новоайдарська, Попаснянська громади.

Цілі конкурсної пропозиції: загальна стратегія конкурсу полягає у застосуванні орієнтованого на громаду підходу для забезпечення громадської безпеки та допомоги вразливим групам населення у створенні стійких адвокаційних органів (НУО) та підвищення рівня поінформованості про права людини, в першу чергу в громадах, які постраждали від конфлікту.

Беручи до уваги, що ключовими складовими діяльності ПРООН є залучення громадськості та сприяння розвитку мереж громадянського суспільства, метою конкурсу є відбір громадських ініціатив, спрямованих на:

-зміцнення особистої та громадської безпеки на рівні громад;
-допомога вразливим групам населення і створення стійких адвокаційних органів та підвищення рівня поінформованості про права людини.

До розгляду будуть прийняті ініціативи, які відповідають цільовій спрямованості Проекту, орієнтовані на населення реалізація яких сприятиме:

-модернізації інженерної інфраструктури сфери безпеки в населених пунктах;
-підвищенню рівня громадської безпеки системи охорони здоров’я, освіти та соціального забезпечення на місцевому рівні;
-удосконаленню механізмів громадської безпеки;
-поліпшенню навичок та усвідомленню відповідальності перед громадами органів внутрішніх справ і місцевих органів влади, які надають послуги населенню;
-проведенню громадського аудиту з питань безпеки та доступності до різних послуг на території громад-партнерів;
-допомозі вразливим групам населення і створення стійких адвокаційних органів та підвищення рівня поінформованості про права людини; 
-адвокації для захисту прав уразливих категорій населення на рівні громад;
-адвокаційній діяльності спрямованій на зменшення стигми, дискримінації, розширення прав та можливостей уразливих категорій громадян.
Також до розгляду будуть прийняті будь-які інші ініціативи, доцільність яких можна обґрунтувати з точки зору зміцнення громадської безпеки різних категорій населення.

Фінансування конкурсу здійснюється за рахунок коштів країн-донорів, бюджетних, а також інших джерел, не заборонених законодавством.
А– проекти, що передбачають покращення інфраструктури та здійснення громадських заходів в рамках спрямованості Проекту;
Б – проекти, спрямовані на допомогу вразливим групам населення і створення стійких адвокаційних органів та підвищення рівня поінформованості про права людини в громадах партнерах, постраждалих від конфлікту. Бюджет проекту не повинен перевищувати 10 тис. дол. США.

Проект не містить обов’язкової вимоги щодо співфінансування, проте тим заявникам, які нададуть власний внесок організації (не менше 10% від загального бюджету проекту) або  внески з інших джерел (наприклад з бюджетів громади, бізнесу та ін.) буде надано перевагу. Цей внесок може бути зроблено як у фінансовій, так і немонетарній формі.

Термін реалізації проектів – до 3-х місяців.

ДЖЕРЕЛО