Прес-центр2 квітня 2018, 13:04

НОВІ ЕКСПОРТНІ МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ ВІТЧИЗНЯНИХ ВИРОБНИКІВ У РАМКАХ УГОДИ ПРО ЗВТ МІЖ УКРАЇНОЮ ТА ІЗРАЇЛЕМ

Українська плодоовочева асоціація (УПОА) проаналізувала, які можливості ЗВТ з Ізраїлем може дати нашим виробникам овочів і фруктів.

Про це йдеться в повідомленні на сторінці асоціації в Facebook https://www.facebook.com/agraveryukraine

«Щорічно Ізраїль витрачає на імпорт плодоовочевої продукції приблизно $ 400-450 млн. При цьому експорт цієї групи товарів досягає майже мільярда доларів. Тому постачати продукцію в Ізраїль буде нелегко – адже ця країна є нетто-експортером плодоовочевої продукції преміальної якості, і конкуренція на ринку досить висока, а вимоги до якості – ще вищі», – відзначають експерти асоціації.

У УПОА відзначають, що в даний момент Україна практично не постачає плодоовочевої продукції в Ізраїль.

У той же час, після підписання договору про вільну торгівлю, на думку експертів асоціації, Україна могла б поставляти в Ізраїль значні обсяги таких товарів:

Горіхи волоські. Зараз майже 100% горіхів Ізраїль імпортує в лущеному вигляді з США на суму близько $ 37 млн. Україна, при цьому, є найбільшим експортером цього продукту в Європі, але в Ізраїль продукцію не поставляє взагалі.

Яблука – Ізраїль імпортує до 25-30 тис. тонн яблук щорічно, переважно преміального цінового сегмента з США та Італії, а поза сезоном – з Аргентини. У той же час, досить значні обсяги дешевих яблук надходять також з Туреччини, Китаю та Іспанії. Україна цілком може претендувати на середній ціновий сегмент і може реально постачати в 5-7 тис. тонн яблук на рік в перспективі.

Заморожені та свіжі ягоди – Ізраїль їх імпортує переважно з Китаю, Польщі, Сербії та Бельгії на суму близько $ 12 млн на рік.

Цибуля – зараз майже 100% цибулі імпортується в Ізраїль з Нідерландів на суму близько $ 2,5 млн. Україна може зайняти частину цього ринку.

Томати – майже 100% Ізраїль імпортує з Туреччини, і витрачає на це
$ 17 млн на рік. У літній період, коли місцеве виробництво в Ізраїлі і Туреччині ускладнено у зв'язку з високою температурою повітря, Україна могла б поставляти томати на цей ринок.

«Взагалі варто сказати, що Ізраїль має відносно високий рівень доходів населення, є країною з досить стабільною економікою. Тому торгові відносини з Ізраїлем можуть дати можливість стабільної роботи протягом тривалого періоду часу», – додали в УПОА.

Нагадаємо, Україна та Ізраїль завершили переговори щодо ЗВТ.