Прес-центр26 cічня 2018, 14:01

ПРО НОВИЙ ПОРЯДОК ЗАПОВНЕННЯ ТА ВИДАЧІ МИТНИЦЕЮ СЕРТИФІКАТА EUR.1

Вступив в дію наказ Міністерства фінансів України № 950 від 20.11.2017 "Про затвердження Порядку заповнення і видачі митницею сертифіката з перевезення (походження) товару EUR.1". Цей наказ є уніфікованим документом, що визначає правила оформлення і видачі сертифікатів походження по Угодам про вільну торгівлю між Україною та державами ЄС, ЄАВТ і Чорногорією.

Що ж нового в цьому документі.

По-перше, визначено, де можна отримати сертифікат походження. Сертифікат видається експортеру посадовою особою митниці за місцем здійснення митного оформлення або за місцем державної реєстрації експортера.

По-друге, крім декларації експортера, що міститься в заяві на оформлення та видачу сертифіката походження, декларацію повинен надати також і постачальник (виробник) товару. Таким чином митниця намагається накласти солідарну відповідальність на всіх учасників процесу господарських відносин. Перелік декларацій ділиться, відповідно до додатків до Порядку, на чотири види: для товару, цілком виробленого досить-обробленого/переробленого, що постачається одноразово і для товару, який постачається тривалий час (при поставці якого можлива подача довгостроковій декларації тільки на першу поставку). Декларація постачальника (виробника) має бути підписана ним власноручно. Але якщо експортеру декларація представлена в електронному вигляді, постачальник (виробник) повинен надати експортеру письмове зобов'язання, що він несе відповідальність за всі свої декларації.

І ще одне. Якщо немає причин для відмови в оформленні сертифіката і прийнято рішення про його видачу, сертифікат повинен бути виданий протягом восьми годин після реєстрації заяви. В іншому випадку термін видачі сертифіката може бути продовжений до трьох робочих днів для усунення експортером причин для відмови в його видачі.

*-матеріал підготовлено за інформацією Донецької ТПП