Прес-центр3 серпня 2018, 12:08

Про Програму «Креативна Європа»

«Креативна Європа» – це програма Європейського Союзу, спрямована на підтримку культурного, креативного та аудіовізуального секторів.
З 2014 до 2020 року на підтримку європейських проектів, що дають можливість подорожувати, охоплювати нові аудиторії, обмінюватися практичними навичками та вдосконалюватися, планується виділити 1,46 мільярда євро.
У 2015 році претендентами на співробітництво та суперництво у боротьбі за фінансування стали організації із 38 країн, але можливість взяти участь в обох підпрограмах отримали й організації з третіх країн.

«Креативна Європа» складається із двох підпрограм:
• «Культура», в рамках якої передбачено просування креативного та культурного секторів;
• «Медіа», що забезпечує підтримку розвитку та поширення аудіовізуальних творів.

На підпрограму «Медіа» припадає щонайменше 56% бюджету, близько 31% планується виділити на підпрограму «Культура», ще 13% відведено на новий напрямок – міжсекторальну взаємодію, реалізацію якого заплановано на 2016 рік. Він включає фінансове забезпечення представництв програми «Креативна Європа» (Creative Europe Desks) і реалізацію механізму фінансової гарантії.

На сьогодні існує близько 18 каналів (часто іменованих «схеми» або «напрямки»), які надають можливість фінансування у рамках «Креативної Європи», кожен з яких охоплює окремий сектор або вид діяльності.

Дізнайся більше

«Креативна Європа» надасть фінансову підтримку лише тим проектам, які виконають поставлені перед нею завдання, а саме:

- зміцнення сектору та нарощування потенціалу;
- формування аудиторії; • розробка нових бізнес-моделей;
- створення та підтримка віртуальних проектів.

Проекти, що виконають ці завдання, повинні також сприяти досягненню пріоритетних цілей «Креативної Європи». До них належать:

- зміцнення потенціалу сектору в плані функціонування на міжнаціональному рівні;
- стимулювання міжнаціонального поширення творів і операторів індустрії, а також завоювання нових аудиторій як у Європі, так і за кордоном;
- заохочення використання інноваційних і творчих підходів;
- зміцнення фінансового потенціалу сектора;
- зміцнення механізмів прийняття рішень.

Джерело