Прес-центр5 квітня 2017, 11:04

СОSМЕ - європейська програма підтримки малого та середнього бізнесу

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України інформує про підписання Президентом України 09.03.2017 Закону України «Про ратифікацію Угоди між Урядом України і Європейським Союзом про участь України в програмі ЄС «Конкурентоспроможність підприємств малого і середнього бізнесу (С08МЕ) (2014-2020)», прийнятого Верховною Радою України 22.02.2017.

Соmpetiveness of Small and Medium Enterprises (далі - програма СОSМЕ) - європейська програма підтримки малого та середнього бізнесу. Програма СОSМЕ - це набір тематичних проектів та програм на період з 2014 по 2020 роки із загальним бюджетом 2,3 млрд. євро. Перелік програм, що визначаються Європейською Комісією, щороку змінюється та викладається в окремому документі - Робочій програмі.

Доступна для України Робоча програма на 2017-й рік складається з 22 підпрограм, які класифіковано за трьома напрямками: полегшення виходу на зовнішні ринки; поліпшення умов для конкурентоспроможності; формування культури ведення бізнесу. У відповідних розділах Робочої програми міститься перелік із детальним описом підпрограм, їх цілями та завданнями, що фінансуються коштом СОSМЕ, а також очікуваними результатами, виділеним бюджетом та строками подачі проектів. Робоча програма доступна на офіційному веб-сайті Європейської Комісії за http://ec.europa.eu/DocsRoom/documents/21624.

Участь в програмі СОSМЕ можуть брати український малий та середній бізнес, громадські організації, агенції регіонального розвитку, кластери, органи державної влади, освітні заклади. Окремі вимоги до учасників прописані у спеціальних критеріях для кожної з підпрограм.

Більше детальної інформації про програму СОSМЕ можна прочитати на офіційному веб-сайті Мінекономрозвитку у розділах: «Головна» - «Пріоритетні реформи» - «Програми підтримки підприємців», або за посиланням: http://bit.ly/2mBWHiG. Також, інформацію про програму СОSМЕ доступна на офіційному веб-сайті Європейського виконавчого агентства з МСП (Ехесutive agency for SМЕs - ЕАSМЕ): https://ес.еuropa.еu/еаsme/еn/соsme.