Прес-центр17 cічня 2018, 15:01

УКРАЇНА ГОТОВА РОЗГЛЯНУТИ МОЖЛИВІСТЬ СТВОРЕННЯ ЗОНИ ВІЛЬНОЇ ТОРГІВЛІ З АЛБАНІЄЮ

Україна готова розглянути можливість створення зони вільної торгівлі з Албанією та зацікавлена в інтенсифікації економічного співробітництва з цією країною.

Як передає прес-служба уряду, про це заявила віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.

«Міжурядова комісія з питань торговельно-економічного співробітництва, робота над створенням якої триває, повинна стати хорошою основою для початку переговорів про створення зони вільної торгівлі між Україною та Албанією», - сказала вона. Віце-прем'єр підкреслила, що Україна готова працювати над лібералізацією торгівлі в рамках двосторонньої міжурядової комісії з питань торгово-економічного співробітництва.

Україна за роки незалежності уклала 16 угод про вільну торгівлю, які покривають 45 країн. Найбільш широка зона вільної торгівлі була укладена між Україною і Європейським Союзом. Офіційно ЗВТ вступила в силу з
01 вересня 2017 року, однак за фактом вона застосовується в повному обсязі з 01 січня 2016 року. Угода покриває як торгівлю товарами, так і торгівлю послугами, державні закупівлі, а також поступове приведення законодавчої бази України до європейських стандартів для інтеграції в економічний простір ЄС. Крім того, Україна має угоду про вільну торгівлю з Канадою, яка включає торгівлю товарами і державні закупівлі, Грузією (торгівля товарами), Македонією (торгівля товарами), Чорногорією (торгівля товарами та послугами), країнами Європейської асоціації вільної торгівлі (Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія, Швейцарія), а також країнами Співдружності Незалежних Держав (з 01 січня 2016 року Росія в односторонньому порядку відмовилася виконувати свої зобов'язання в рамках цієї угоди).