Прес-центр7 вересня 2017, 18:09

Зустріч з представниками делегації Посольства Канади в Україні

07 вересня 2017 року у приміщенні обласної державної адміністрації відбулася зустріч голови облдержадміністрації Юрія Гарбуза з представниками делегації Посольства Канади в Україні.

До складу делегації увійшли: Карім Моркос, Директор Канадської програми розвитку, Радник Посольства Канади в Україні, Руслан Кац, Керівник Політичного відділу, Радник Посольства Канади в Україні, Роберт (Брайан) Ірвін, Полковник, Військовий аташе, Юлія Коба, аналітик Відділу міжнародного розвитку.

Від Луганської області також брали участь директор Департаменту зовнішніх зносин, зовнішньоекономічної та інвестиційної діяльності Денис Денищенко, заступник директора Департаменту-начальник управління зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності Департаменту зовнішніх зносин, зовнішньоекономічної та інвестиційної діяльності Костянтин Мєшков та директор Департаменту соціального захисту населення Олена Поліщук.

Метою зустрічі було обговорення політичних, економічних, безпекових та гуманітарних питань.

На початку зустрічі Карім Моркос подякував за надану можливість обговорити вищезазначені питання, представив учасників делегації та розповів про діючі в Україні програми за підтримки Канади та поцікавився, як саме голова облдержадміністрації бачить подальший розвиток регіону в складних умовах сьогодення.

Відповідаючи на запитання, Юрій Гарбуз розповів про загальну ситуацію в регіоні та наголосив, що пріоритетними напрямками роботи облдержадміністрації є безпека, охорона здоров’я, освіта та розвиток аграрного сектору.

01 серпня 2017 року набула чинності Угода про вільну торгівлю між Україною та Канадою, яка надасть можливість поглибити торгівельне та економічне співробітництво в частині торгівлі товарами (промисловими, сільськогосподарськими), захисту прав інтелектуальної власності, державних закупівель тощо.

Облдержадміністрація зацікавлена у співпраці з Канадою із вищезазначених напрямків роботи та поглибленню торговельних зв’язків і подальшому зміцненню двосторонніх відносин Канади і України; розширенню співробітництва, забезпеченню більшої прозорості в питаннях регулювання, і зниження операційних витрат для бізнесу; виробничій кооперації (наприклад в сфері енергоефективності).

Очільник області запропонував представникам делегації започаткувати спільну роботу у сфері енергобезпеки регіону через розвиток сонячної електроенергетики, де Канада займає провідні позиції.

Крім того, Канада має успішний досвід будівництва першого кооперативного елеватора (с. Васильківка Дніпропетрівської обл.). За словами голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза, цей досвід дуже потрібний нашому регіону.

Юрій Гарбуз поділився ідеєю імплементації такого освітнього проекту як «Університет майбутнього» і запропонував представникам Посольства Канади сприяти його реалізації.

Наприкінці зустрічі голова облдержадміністрації розповів про проекти, які реалізуються на Луганщини та які плануються реалізувати.

Наприкінці зустрічі представники Посольства запевнили у всебічній підтримці та допомозі Луганській області.

Сторони домовилися про подальшу плідну співпрацю.

Зустріч пройшла в дружній, діловій та конструктивній формі.