Прес-центр3 cічня 2024, 20:01

Із російського полону визволено доцента СНУ ім. В. Даля сєвєродончанина Костянтина Літвінова

Найбільший за час повномасштабного вторгнення обмін військовополоненими відбувся 3 січня – сьогодні звільнено 230 українців та українок.

Серед них – кандидат технічних наук, доцент кафедри комп’ютерно-інтегрованих систем управління Факультету інформаційних технологій та електроніки Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля Костянтин Літвінов.

«Кожен український полонений знає, що за його визволення борються. Величезна робота Президента Зеленського, ГУР та СБУ не припиняється ані на день. Сєвєродончанин потрапив до російського полону в березні 2022 року та, за наявною інформацією, був вивезений з Олександрівки Сєвєродонецького району на територію окупаційної держави. В неволі Костянтина тримали майже два роки. Ми тричі зверталися  щодо його обміну, але до цього росіяни весь час відмовляли. Відсьогодні молодий науковець на волі. На рідній землі!» – наголосив очільник Луганщини Артем Лисогор.

Він також подякував колектив вишу, який весь цей час теж боровся за свого колегу.

Костянтин народився у 1992 році у місті Сєвєродонецьк. По закінченні школи вступив до Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля, де отримав вищу освіту за спеціальністю «Автоматизоване управління технологічними процесами», здобувши кваліфікацію інженера-дослідника з комп’ютеризованих систем та автоматики, диплом магістра.

Працювати Костянтин вирішив у рідному виші. У 2019 році у віці 27 років захистив дисертацію та отримав звання кандидата технічних наук.

На рахунку Костянтина Літвінова сім публікацій у періодичних наукових виданнях, що включені до переліку фахових видань України, три патенти на винахід/корисну модель, декілька підручників, монографії та навчально-методичні посібники.